Проф. Кантарджиев: 19 нови случая на COVID19, навлизаме в етап на угасване на епидемията

OFFNews 02 юни 2020 в 08:31 7122 1

Снимка Министерски съвет

19 са новите случаи на COVID-19 у нас през изминалото денонощие. 9 души са приети в болница, 10 са на домашно лечение. Проведените изследвания са 1220, до момента направените тестове са над 60 000. Общият брой на заразените е 2538. Това каза на брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Той уточни, че страната навлиза в етап на угасване на епидемията, при който не трябва да се намалява броят на изследванията, за да се хващат единичните случаи. С особено голямо внимание се следят симптомите на коронавирус сред медицинския персонал, работещите в Спешна помощ и РЗИ. 

Активните случаи са 1271. В София двама са приети в болница и двама са на домашно лечение. Ямбол продължава да бъде активно огнище - заболелите там са общо 151 с 9 нови, от които 4 в болница.

Сред новооткритите с коронавирус са 9 жени, 9 мъже и момиче на 14 г. от Сливен. Положителна проба е дала и бременна жена. Проф. Кантарджиев обаче уточни, че инфекцията не представлява опасност за плода, тъй като в майчината утроба той е защитен.

Един нов случай на заразен медицински персонал - медицинска сестра от Сливен.

Излекуваните са 33. РЗИ София е освободила 31 души на домашно лечение, по един пациент в Габрово и Сливен също са дали два последователни отрицателни теста за COVID-19.

Вчера са починали още 4 души, с което общият брой е 144.

В Пета градска болница е починал мъж на 78 г. без данни за придружаващи заболявания; в Сливен - мъж на 78 г. с диабет; в Стара Загора мъж на 62 г. с аденом на простатата; в Пловдив - жена на 66 г. от Пазарджик с диабет.

Средната възраст на починалите е 68 г.

Активните области са 4 - в Пазарджик има 3 нови случая, в Сливен - 3, в София - 2, в Шумен 2 от 160 проби.

Някои колеги твърдят в медиите, че се забавляват с данните от оперативния щаб, но бих искал да обясня - в България случаите са малко не защото нямаме достатъчно възрастно население, а защото хората спазваха мерките, които бяха въведени навреме, каза проф. Кантарджиев и даде пример с Швеция, която има само с 1% повече възрастни хора над 80 г. от България, но починалите са много повече.

На Балканите

В Турция се задържа тенденцията към намаляване на новите случаи. През вчерашния ден те са 827, до момента регистрираните с COVID-19 там са над 164 хиляди. Нови 23 са починали.

В Румъния има нови 141 заразени, общо потвърдените случаи са почти 20 000, вчера починалите са 23.

Сърбия показва трайна тенденция към намаляване на случаите, вчера са открити 18 нови, общият брой до момента е 11 470. Един човек е починал.

Гърция съобщава за 1 нов случай, с което общият брой заразени в страната става 2918.

В Северна Македония има 89 нови случая, починалите са 7

За да се потвърди тенденцията към затихване на епидемията, трябва да се проследи разпространението на инфекцията в рамките на седмица, уточни проф. Тодор Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

02.06 2020 в 08:39

...смешното е,че слагат ковида с придружаващо заболяване-аденом на простата...може би ще последва умрял с придружаващо заболяване-акне или плешивост,а може би-бенки по тялото,а защо не-стрии...