Проф. Кантарджиев: Използването на носни кърпички намалява с 50% вероятността да се разболееш от грип

Пикът на грипната епидемия ще е в края на февруари, прогнозира специалистът

OFFNews 02 януари 2020 в 11:13 10257 0

Снимка Архив

Използването на носни кърпички намалява с 50% вероятността да се заразиш с грип, каза по БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. 

"Хората се научиха да си мият ръцете. Всеки втори се разболява, защото е пипнал заразена повърхност. Все по-често започнаха да взимат Витамин Д, в месеците когато няма слънцегреене, това също е добра профилактика. Отказаха се от изкуствените хранителни добавки. Доверяват се на традиционните чай, мед и лимон. Лимонът има доказано добро противовъзпалително действие при гърлобол, медът втечнява бронхиалния секрет, действа добре на имунитета, а някои учени твърдят, че намалява количеството на вирусите", обясни специалистът.

По думите на проф. Кантарджиев е рано е да се говори за грипна епидемия. Преди седмица в Бургас са били доказани първите случаи на грип при две деца, които вече са здрави. Има и два случая в София. На 31 декември реферетният център е доказал грип при едно дете лежащо в Инфекциозна болница в София, който е от генетичната група "Виктория", група Б.

Преди години първите случаи на грипна епидемия са били през ноември. Вероятно циркулацията на вируса ще започне от средата на януари, епидемичното разпространение ще бъде през февруари и може би пикът ще е в края на февруари, прогнозира специалистът.

Засега всичко е нормално и мерките, които трябва да се вземат, също са нормални. Препоръчва се, когато тръгнат на училище, децата да имат винаги носни кърпички и да се проветряват по-често помещенията.

В момента все още циркулират късните есенни риновируси, които причиняват много повече кашлица и гърлобол, повишаване на температурата за един-два дни от още непоявилия се масово грип. 

Няма повишаване на заболеваемостта в Перник и при чревните, и при дихателните заболявания, съобщи проф. Кантарджиев.

По думите му по отношение на безопасността на водата са взети мерки. РЗИ в Перник е една от добре работещите здравни инспекции, справи се с морбилито, значи ще може да се справи и с ешерихия коли, каза професорът. Той препоръча водата от водопровода да се пие само преварена и да се ползва препарат при миенето на съдовете.

"Водата трябва да се източи, за да се пие. Застояла ли е, винаги има микроби, попаднали от подпочвените води", предупреди проф. Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови