Проф. Кантарджиев: Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна

OFFNews 06 декември 2019 в 10:08 1476 0

Снимка Архив

„Основната причина за появата на салмонела е недобре съхранена храна. Ако тя се държи на стайна температура, микробите се размножават. Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма проблем за хората, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред нова телевизия.

Салмонелозата представлява токсикоинфекция, голяма група микроби, която се намира в много от храните”, уточни специалистът.

В четвъртък от Агенцията по храните съобщиха, че над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е достигнало българския пазар и до трапезата на българина.

„Ако сме пипнали заразено пиле и докоснем друго месо, което се съхранява на топло, след няколко часа вече то ще е опасно за ядене. Опушеното месо също крие риск”, каза още Кантарджиев.

Той допълни, че през последния месец няма завишаване на броя на заболелите от салмонела. По думите му микробът предизвика стомашно-чревни проблеми.

Проф. Кантарджиев обясни, че разпространението на бактерията може да се контролира с термична обработка и добавяне на консерванти. „Салмонелата е най-опасна за деца и бременни жени”, предупреди експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!