Проф. Кантаржиев: Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти

Пикът на грипната епидемия у нас е тази седмица

OFFNews 05 февруари 2020 в 09:18 6605 1

Снимка Архив

Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт, съобщи по БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Той уточни, че все още не се знае начинът на разпространение, колко трябва да е близък контактът, но мерките в страната са "брилянтни". Районните здравни инспекции са разпространили инструкции за действие в случай на съмнение за заболяването. Той препоръча да се следи информацията, която се качва на сайта на министерството, защото там се публикуват последните инструкции на СОЗ.

Проф. Кантарджиев каза още, че младите хора с коронавирус не боледуват тежко, но са активни разпространители на заболяването. За да се установи болестта, се взема материал, който се съхранява при специални температурни условия. Националната референтна лаборатория може да изследва пробите за часове.

90% от хората, които са имали контакт с вируса, се разболяват. До третия ден човек може да няма симптоми, но да разпространява болестта.

По думите на експерта пикът на грипната вълна у нас е тази седмица. Той посочи, че в Кърждали е отчетена особено висока заболеваемост - 560 на 10 000 са болните за 7 дни. Симптомите са отпадналост, главоболие, хрема, възпалено гърло, задух или кашлица, липса или отслабване на апетита, болки в мускулите и ставите, диария или повръщане.

Досега са боледували децата от 5- до 14-годишна възраст. Последната седмица най-засегнати са от 0- до 5-годишните. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

06.02 2020 в 02:50

Ми кво, може и да прилича на изтърван от бойна лаборатория изкуствен щам.
Те имат две демаскиращи особености.
Бързо им намират колая. И по-важната - сами бързо угасват в природата.
А за третата не ми се и говори, понеже нищо не разбирам от икономика. Но СЗО в Ню Йорк, и войната с Пекин ... Някак. Един вид. Хайли лайкли.