Проф. Константинов: Строителството на новата детска болница трябва да започне най-скоро

Валентин Методиев 05 юни 2020 в 16:23 2444 5

Старата сграда, предназначена за детска болница, ще бъде съборена и ще бъде построена изцяло нова. Това обеща премиерът Бойко Борисов на протестиращите срещу идеята недостроеният обект да бъде използван за национална педиатрия. Мястото в парка на Медицинска академия ще бъде запазено, за да се гарантира достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения. В работната група за изграждането на детската болница към Министерство на здравеопазването участва проф. Добрин Константинов. Той е национален консултант по детска хематология и онкология. Председател е на Българското научно дружество по детска хематология и онкология. Началник е на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Проф. Константинов, Вие участвате в работната група за изграждането на национална детска болница. Последно се взе решение за бутане на старото скеле и на същото място да бъде построена изцяло нова сграда. Какво е Вашето мнение?

Тази рязка промяна на политиката за бутане на старата сграда и реакцията на премиера за мен бяха малко изненадващи, защото не мога да разбера какво точно се цели. Интересното в цялата ситуация е, че всички, дори и така наречените противостоящи групи изразяващи различно мнение, всъщност са на едно - че такава болница е необходима. Това никой не го оспорва. Пътят към нея обаче се вижда по различен начин. Аз съм по-консервативен, защото съм го преживял този период от 40 години за нейното създаване. Реално тя беше осъществим проект в края на 80-те, началото на 90-те години и изведнъж прекъсна. Но казвам, че съм консервативен, защото в рамките на 30 години очаквахме нещо да се промени и нищо не се промени.

В последните месеци беше ясно, имаше форма и перспектива, защото теоретично старата сграда можеше да служи за основа и новата болница щеше да стане много по-бързо. Нещата хем изглеждат като че ли по старо му и вървят, защото вече има подписан договор за нейното изграждане, хем надеждите изведнъж станаха много големи, че това ще е нещо различно. Затова не смея да правя далечни прогнози, просто защото целият този план беше тръгнал в някакво русло. За мен по-ясен и по-осъществим беше планът допреди това рязко решение, защото събарянето на обекта и построяването на новия не е толкова прост момент. Дори само уточнението на проекта според мен ще отнеме поне времето, за което се предполагаше, че ще свърши.

Колко време ще отнеме според Вас одобрението на нов проект?

Повече от една година. Поне аз така си мисля, защото ако наистина ще се прави нов проект, различен от този, който беше заварен, това означава много, много дълга процедура. И, разбира се, с надеждата, че ще има много вслушване в експертното медицинско мнение. Дотук повече спорим за чисто архитектурни и разни други подобни структурни моменти. Говори се много по повърхността и общи приказки. Има цяла стратегия, която трябва да бъде изчистена и тя е чисто професионална. На нея трябва да стъпи евентуално новият проект.

Това означава ли, че според Вас е по-важно чисто професионално какви клиники и оборудване ще има новата болница, а не архитектурата?

Това за клиниките е фундаментален въпрос. Дори в колегията не е много ясно какво се има предвид. Не става въпрос за механичен или аритметичен сбор от това, което е съществувало досега. Трябва модерен подход към функционалност на всички звена. Аз не казвам, че някои детски клиники в сегашните болници ще се закриват, а просто трябва да се доизменят, защото това са модерните тенденции. Броят легла в новата болница въобще не е добър атестат. Защото мечтата за висок брой легла или същия капацитет от стария на новия проект ще бъде невъзможна и това не трябва да е въобще водещо.

Подходящо ли е мястото в парка на Медицинска академия, защото има мнения и срещу него?

Изключително подходящо е! Причината е елементарна, защото е на централно място в града и е в директна връзка с много болнични заведения и центрове, които ще ни бъдат абсолютно от помощ и се нуждаем от такава. Малко се спекулира с общото название „модерна болница“, в което обличаха проекта протестиращите до момента. Модерната болница в наши дни означава функционална болница. Това не е болница, която трябва да е непременно в гората, да пеят непременно птички и да грее слънце. Напротив. Модерното разбиране за болница е, че в нея се влиза само в краен случай, за да се пребивава вътре под лекарско наблюдение. Там се свършва максимално бързо някаква дейност, която е необходима, и човек да си живее предимно вкъщи. Идеята да я правим слънчева, весела, цветна е изискване, но това не е водещият елемент. Дават се едни примери, пускат се едни филмчета на болници мечти, обаче не точно това е важното. По-важни са функционалността вътре и действията, които ще се извършват.

Виждате ли опасност от ново замразяване на проекта заради неразбирателството между хората в работната група? Защото влизаме в година на избори и не е ясно бъдещите управляващи какво ще решат!

Чак толкова не искам да съм песимист, но определено смятам, че се тръгва вече на парче. Всеки смята, че ще стане чудо. Реално ние сме се забавили във времето изключително много. Такава интегрирана структура наистина ни липсва и всяко ново забавяне ни спъва все повече и повече. Тъжната констатация и най-лошият сценарий е точно ново замразяване на проекта. Пак има много приказки, пак много претенции и в крайна сметка нищо работещо. В моя 40-годишен стаж аз съм почти съвременник на първата копка на детска болница, защото тя е от първите ми студентски години. До този момент ние все очаквахме нещо, което не се сбъдва. Затова не съм свръхоптимист, но с желание се включвах до този момент. Сега пак сме като че ли в изходна позиция.

Строителството вече се случва бързо и новата болница може да бъде вдигната за година и половина!

Тече бързо, но това не е блок от апартаменти. Нека да сме реалисти. Технически лица дават примери с частни болници колко бързо се строели. Частната болница по дефиниция не си поставя цели, каквито трябва да има този обект.

Кой трябва да участва според Вас в работната група за изграждането на новата детска болница?

В работната група пак ще бъдат едни и същи хора. То е ясно, не може да са други. Това са в момента действащите хора. Няма защо да са и други.

Проф. Коста Костов коментира, че е добре в работната група да бъдат включени специалисти за съответните клиники, каквито се предвижда да има в бъдещата болница. Според него не трябва да има само педиатри. Например за клиниката за образна диагностика да бъдат взети такива лекари, които да посочат какво ще бъде необходимо и как да бъдат разположени помещенията. Какво е Вашето мнение като човек отвътре?

Разбира се, че така трябва да бъде и такава беше работната група. Много се спекулираше в протести и коментари, че в работната група нямало компетентност. Напротив, за онзи момент най-добрите в дадените области се бяха включили. Има много хора, които не взимат официално отношение, а всъщност явно на други места говорят, и настава пълен хаос. Аз съм твърд привърженик, че трябва да се построи въпросната болница. Строителството трябва да започне възможно най-скоро. Аз казвам това от ден първи. На нас, педиатрите, ни липсва подобна болница. Не говорим за сграда, а за функционираща болница. Настина модерна, но това понятие всеки го разбира по различен начин. Аз я наричам интегрирана болница, защото точно такава липсва в София. В момента имаме много разпокъсани звена на различни места. Сами за себе си те уж са много добри, но точно интеграцията е модерността и съвременността на педиатрията. Всичко друго може да си го правиш в частен офис!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

06.06 2020 в 00:22

Като не е важна, защо трябваше да се чуе мнението баш на архитектчетата? Щом мнението на инженерите и на лекарите е обратно?
Борисов зависи от тоя гей клуб?

12078

4

edin slep

05.06 2020 в 21:12

Не е толкова важна сградата каква е, а интеграцията между звената, това казва човека.

От болници не разбирам, но преди години у нас сума фирми си обединиха "склад", "счетоводство", "заплати", направиха общ инсталатор и казаха, че имали ERP система. Имаш ама нямаш, това което се предлага у нас като ERP и CRM няма нищо общо с това, което трябва да има.

И с болницата е така.

3943

3

OtSofia

05.06 2020 в 20:55

- https://www.bnr.bg/horizont/post/101285325/dvama-injeneri-za-badeshtata-nacionalna-detska-bolnica- двама инженери; - https://www.bnr.bg/post/101238128/inj-l-golev-za-detskata-bolnica-konstrukciata-v-dvora-na-aleksandrovska-e-sigurna-dori -ima-rezervi - проектантът-конструктор; - https://www.bnr.bg/horizont/post/101282148/arh-hadjistoanova-konstrukciata-na-badeshtata-detska-bolnica-otgovara-na-vsic hki-savremenni-iziskvania. проектантката-архитект.

4022

2

Г-н Професоре няма никаква гаранция,че съществуващият фундамент ще поеме неустановените към настоящият момент
Вертикални натоварвания от собствено тегло и оборудване.
Както и Хоризонталната сила проявяваща се при Земетръс.
Да не се пропуска и фактът,че след земетресението във Вранча бе завишена с една степен земетръса.

3943

1

OtSofia

05.06 2020 в 18:07

Времето е чисто злато,/можеш да си набереш,/но помни, че е крилато,/хвърка, бяга щом се спреш. (П.Р.Славейков, втора половина на XIX век) От името на България и нейните деца досега разрушителният акционизъм е прибавил около две години към отминалите трийсет, все загубени. Измежду активиралите се врагове на националната детска болница, не сещам за нито един, който да е учил в детството си, че времето е злато. По стар тоталитарен обичай, когато искаш да вкараш обществото в автоконтрапродуктивност, трябва да събудиш болни амбиции и да им подадеш лъжливи представи за реалност. Е, това "ѝ го случват" на детската болница. Горките онези със 15те хиляди измамно измъкнати подписи. Дано дойде на ум на Decision makers-ите оттук нататък да се съсредоточат върху включването на времето като първа ценност при вземането на решения. Те трябва да знаят как.