Проф. Костов: Ще изясним различията си за бързите тестове с щаба

OFFNews 25 март 2020 в 09:11 2278 0

Снимка Архив

Ние сме съвет и ще даваме съвети, решенията ще бъдат вземани от правителството и в известен смисъл от щаба. Между нас беше създадено изкуствено противопоставяне, коментира пред bTV председателят на Медицинския експертен съвет (МЕС) към правителството проф. Коста Костов.

Той съобщи, че ще предложи на кабинета от МЕС да бъдат излъчени двама представители, които да проведат среща с оперативния щаб и да изяснят „малките разминавания“, които имат.

Оперативният щаб е прав, че PCR тестовете са по-надеждни, но с бързите тестове ще придобием по-ясна картина за мащабите на епидемията у нас.

Тестовете ще се прилагат по определени критерии и използването им ще бъде строго диференцирано, уточни проф. Костов.

Няма да допуснем да има пик на заболяването от коронавирус. 11 медици са заразени, моята битка е и за моите колеги, добави той.

Междувременно друг член на МЕС, доц. Атанас Мангъров, заяви по БНТ, че не разбира "инатенето" на щаба да не се въвеждат бързите тестове, което пречи да се придобие ясна представа какво се случва в държавата.

Според него ограничителните мерки са дори над необходимите.

"Това, което не се прави, е че епидемиологичният надзор, което е много важно средство в борбата с всяка епидемия, не се прави както трябва. Работи се вече, но ако това беше направено навреме, ние щяхме да хванем значителна част от предишните случаи, докато сега виждате, че се хващат вторични и третични случаи, тоест на хора, които са заразени от други хора", коментира инфекционистът.

Тези тестове са с чувствителност около 90%, но когато не се правят, пропускането е 100%, поясни доц. Мангъров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови