Проф. Паскалев: Нелегалното трансплантиране на българи в Турция носи висок риск

OFFNews 11 февруари 2020 в 09:30 1510 0

Нелегално трансплантираните в Турция българи са високорискови, защото липсващата документация създава големи трудности при последващото им наблюдение.

Това заяви по БНТ проф. Емил Паскалев, началник Клиника по нефрология и трансплантация в УМБАЛ "Александровска".

Той коментира разкрития канал за трафик на органи в Истанбул, създаден от български граждан и донори използвали местна болница за дейността си.

По думите му проблемите с донорството у нас принуждават пациентите да търсят решение на проблема си в Турция. 

В случая комерсиалното е водещо, но първопричината е решаването на проблема за пациента, което по различни причини в нашата страна не може да стане, смята проф. Паскалев.

По думите му, кръстосаното донорство не може да е единствената причина за повишения интерес към трансплантации в съседната ни страна.

"Когато осъществят оперативната интервенция, пациентите се завръщат в България, защото трябва да се продължи тяхното наблюдение и неточностите в медицинската документация създават много големи проблеми. Винаги се стремим и работим с тях като високорискови пациенти, защото голяма част от данните за тях, ние не знаем", каза експертът.

Само три страни в Европа постигат положителни резултат по отношение на донорството, а другите европейски страни отчитат, че е необходимо да има промени, които да дадат по-широк мащаб на донорството, обясни проф. Паскалев.

По думите му това е процес, който изисква дълго време да се работи и да се популяризира, но у нас вече има напредък. През последните месеци донорството се случва една идея по-често от преди, но наистина трябва да бъде доста повече, отколкото е сега.

Той уточни, че каналът за трафик на органи е само с живи донори, тъй като в Турция не се правят трупни трансплантации на чужди граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови