Проф. Цветалина Танкова: Една от 6 жени развива гестационен диабет

Янка Петкова 02 август 2019 в 12:09 4545 0

Снимка УСБАЛЕ "Ак. Иван Пенчев""

По статистика на Международната диабетна федерация 1 от 6 бременни жени има повишено ниво на кръвната захар. Когато за първи път се установи по-висока кръвна захар по време на бременност, се диагностицира гестационен диабет. Кои са предпоставките за появата на гестационен диабет, какви рискове води след себе си и защо е необходимо да се прави скрининг за захарен диабет при тези жени разказва проф. Цветалина Танкова, ръководител на Катедрата по ендокринология към МУ-София.

Проф. Танкова, как се диагностицира гестационният диабет?

Има жени с недиагностициран диабет преди бременността, който се изявява по време на бременността. Когато го установим за първи път по време на бременността, го обозначаваме като гестационен диабет и определяме дали е тип 1 или 2. Възможно е той да отзвучи след раждането, жената да остане в преддиабетно състояние или с диабет.

Защо се увеличава в последните години честотата на появата му?

Доста се промениха критериите за диагноза на гестационен диабет. Ако по време на бременността, на гладно, жената има кръвна захар повече от 5,1 това се определя като гестационен диабет. Извън бременността нормата е 6,1, а диабет е над 7. Ако при натоварване с глюкоза на първия час кръвната захар е над 10, а на втория час над 8,5, това също е гестационен диабет.

В миналото го диагностицирахме на база два от следните три критерия – стойности на кръвната захар на гладно, един час и 2 часа след натоварване с глюкоза. С новите изисквания е достатъчен един от тези критерии, за да бъде диагностициран гестационен диабет.

Това е добра тенденция, защото заостря нашето внимание, че има някакъв проблем. При такива жени се проследява по-внимателно и сериозно нивото на кръвната захар. Ако тя е по-висока в някои части на деня, се вземат мерки. По време на бременност лечението на кръвната захар става с инсулин.

Това е един много добър подход за търсенето на гестационен диабет и за вземането на адекватни мерки, така че жената да изкара бременността с нормална кръвна захар, за да няма риск нито за бебето, нито за нея.

По-рано се смяташе, че жени, които имат рискови фактори за диабет преди бременността, трябва да бъдат изследвани за гестационен диабет между 24 и 28 г. с. Сега подходът е на всяка бременна да се прави такъв скрининг между 24 и 28 г. с., което е сериозен прогрес, тъй като могат да се открият жени, които не са имали рискови фактори, но също могат да развият гестационен диабет.

Тези, които имат рискови фактори, не трябва да чакат 24-28 седмица. Още при първата визита е добре да се проконтролира нивото на кръвната захар, тъй като понякога още в началото на бременността се вижда реален диабет, не гестационен, а диабет, който отговаря на критериите извън бременност и това ни позволява по-рано да вземем мерки.

Това е много сериозен проблем и напоследък се обръща изключително много внимание на диабет и бременност, защото последиците от повишената кръвна захар по време на бременността са много сериозни както за майката, така и за бебето.

Има ли риск при гестационен диабет да се развие диабет при детето?

Зависи. Ако това дете се роди по-голямо за гестационната възраст, т. нар. макросомия, или ако детето се роди с по-ниско за гестационната възраст тегло, това е рисков фактор. Възможно е по-късно при това дете да има някои отклонения - да има повишено артериално налягане, да развие диабет, да има някакви други метаболитни нарушения.

Когато детето се роди по-малко от нормата за гестационната възраст, има риск от метаболитни отклонения в бъдеще. Ако детето се роди по-едро и майката не е имала гестационен диабет, тази жена е с повишен риск да развие диабет по-късно.

Проследяването след раждането е много важно, защото гестационният диабет може и да изчезне след бременността, но жена, която го е имала, остава с повишен риск от захарен диабет тип 2 до края на живота си, затова тя трябва периодично, по международни препоръки на три години, да се изследва. Ние препоръчваме веднъж годишно да се прави скрининг натоварване с глюкоза, за да не се пропусне евентуален диабет.

По-късното раждане фактор ли е?

При жените, които забременяват в една малко по-напреднала възраст, много често има някакви метаболитни отклонения – наднормено тегло, затлъстяване, високо кръвно, високи мазнини, те вече имат рискови фактори за диабет и една бременност може да го провокира и изяви.

Има ли риск за жените с репродуктивни проблеми, които се подлагат на хормонална терапия?

По принцип асистираната репродукция се явява рисков фактор, но пък това е една много добра възможност за забременяване, така че не трябва да се абсолютизира такъв риск. От друга страна, това налага задължително да се прави скрининг за диабет, и то в още по-ранните етапи. Не трябва да се чака средата или краят на бременността, а да се направят изследвания още в началото.

Това са подходи за ранно откриване на отклоненията, които аз смятам, че са положителни, тъй като по-масовото изследване, по-занижените критерии ни дават възможност да откриваме дори минимални отклонения и така да профилактираме или да намалим рисковете, които могат да настъпят по-късно по време на бременността.

Какви са препоръките Ви към жените, които са имали гестационен диабет?

Когато жената е родила и направим проверка на глюкозния толеранс 6 седмици след раждането и се окаже, че няма никакви отклонения и е с нормална кръвна захар, не трябва да се успокоява, че всичко е приключило.

Препоръчително е след това веднъж годишно да се прави скрининг за захарен диабет. Да се изследва кръвната захар на гладно, да се направи натоварване с глюкоза, за да не се пропусне евентуален проблем. Може никога да не се разболее от диабет, но е в рисковата група.

Това валидно ли е за децата, чиито майки са имали гестационен диабет?

По отношение на децата понякога се получава така, че прекалено се фиксираме в това, че ако майката е имала някакъв проблем през бременността, задължително детето ще е засегнато и тогава се отива в другата крайност.

При децата е достатъчно да се следи нормалното физическо развитие и по-нататък, ако има рискове, да се изследва, но иначе да не се стига до крайност.

Изследването на кръвната захар е включено в годишния профилактичен пакет при личния лекар, това би трябвало да е някаква профилактика.

Включен е дори и финландският въпросник за оценка на риска от захарен диабет. Въпросът е колко се случва на практика. Затова смятам, че скринингът за диабет трябва да е на национално ниво, да има кампании за повишаване на информираността.

Хората трябва да знаят кои са рисковите фактори за диабет и да не пропускат профилактичните прегледи. За съжаление, здравната култура на населението е на много ниско ниво. Имаш човек в семейството с диабет, двама родители с диабет - задължително трябва да се изследваш. При нас, в клиниката, се правят изследвания и на близките на пациентите с диабет, защото самият факт, че някой от семейството го има, вече те поставя в рисковата група.

Проф. Цветалина Танкова е ръководител на Катедрата по ендокринология към МУ София, член на УС на Българското дружество по ендокринология и на Експертния съвет по ендокринология към Министерство на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови