Проф. Тодор Кантарджиев: Над 90% е откриваемостта на ХИВ-позитивните у нас

OFFNews 26 ноември 2019 в 17:13 2868 0

Снимка Архив

В България откриваемостта на ХИВ-позитивните е повече от 90%. Трябва да работим заедно в посока да се разчупи стигмата, а хората живеещи с това заболяване по-добре да се възприемат от обществото.“ Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на церемонията за награждаване на победителите в конкурса „Иновации и напредък в името на общата кауза – за свят без HIV”.

Проф. Марияна Стойчева, началник на Клиниката по инфекциозни болести в МБАЛ „Свети Георги“, Пловдив и председател на Южнобългарското дружество по инфекциозни болести, отбеляза, че е много важно да се говори открито за ХИВ и за стигмата, свързана с него.

Проф. Татяна Червенякова, директор на СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Ив. Киров" и председател на Българското дружество по инфекциозни болести отчете, че броят публикации по темата се повишава значително с всяка изминала година и това е един от начините стигмата в обществото да бъде преборена ефективно.

Д-р Нина Янчева от СБАЛИПБ, припомни социалната значимост на ХИВ и допълни, че колаборацията между различните участници в процеса е от изключително значение „Само обединените усилия на общество, медицински специалисти, институции и пациентски организации могат да доведат до подобряване възприятието на хората живеещи със СПИН в страната ни. Това е обща кауза и се радвам, че виждам толкова много съмишленици днес.“, добави тя.

„Много сме щастливи, че виждаме разбиране по проблемите на хората, живеещи с ХИВ, от страна на институциите, индустрията и експертите“, каза Елена Биринджиева, председател на Сдружение „Здраве без граници“. Тя добави, че ръководената от нея организация работи в посока на тестването и ранната диагностика, а сред новите й инициативи е организирането на работа в групи както с пациентите, така и с техните семейства.

„Напредъкът в науката е огромен и сме горди, че сме част от него. Допреди 40 години не знаехме за съществуването на ХИВ и СПИН, а в близко бъдеще очакваме одобрение на първата по рода си дълго действаща инжекционна терапия за възрастни, живеещи с вируса.“, заяви Лиза Бонадона представител на фармацевтичната кампания, която разработва терапиите за това заболяване. 

В конкурса бяха подадени 11 материала от национални и регионални печатни медии и онлайн издания. 

Победител е Силвия Николова от в. "Монитор", с материала „Проф. Марияна Стойчева: Лекарства правят ХИВ неоткриваем в кръвта“. Втората награда е за Надежда Динева, News.bg - „За да живеят ХИВ позитивните, стигмата трябва да се лекува“. Третото място се поделя между Мария Драганова, zonazdrave.com за материала „За свят без ХИВ“ и Габриела Стефанова, Zdravedae.com за материала „ХИВ вирусът срещу вируса страх“. Четиримата отличени получиха плакет, а на всички кандидати бяха връчени сертификати за участие в конкурса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови