Проф. Венцислав Мутафчийски: Въведените мерки не дават резултат, ще предложим по-строги (видео)

В емоционално обръщение към нацията генералът обяви, че българите не осъзнават сериозността на епидемията

OFFNews 14 март 2020 в 20:20 41110 13

Снимка Архив

На извънреден брифинг председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски предложи въвеждането на по-строги мерки във връзка със ситуацията с коронавируса в България. 

В емоционално обръщение към нацията генералът призова за по-сериозно отношение към карантинните мерки, защото според него българите не осъзнават тежестта на епидемията, която предстои, и животите, които ще бъдат загубени.

"В последните часове случаите у нас се увеличиха с 30 %, а в Германия - с 50 %. Мерките в Европа са безпрецедентни, въпреки ясното съзнание за икономическия им ефект. Въпросът е за физическото оцеляване на света и то в една особена чувствителна част - възрастните хора", каза Мутафчийски. 

"Наложените мерки не дават задоволителен резултат. Днес на централни места в София животът продължаваше, без никакви смущения. Добре е, че нацията ни има кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост. Трябва да бъдем изключително отговорни към себе си, близките, възрастните си родители, приятели и колеги", категоричен бе той.

"Фокусът на вниманието се измести, което показва, че ние не знаем какво ни предстои. Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които са ни отгледали, които са ни дали живота. Тези, които се гордеят с нашите успехи. Не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие", каза Мутафчийски.

"Стоя с цялата си отговорност пред вас и ще предложа на МС да приложи възможно най-строгите мерки. Няма да посегнем на магазините за хранителни стоки и аптеките. Но моля ви, не ме питайте за фризьорския салон, защото това означава, че изобщо не сте разбрали за какво става въпрос", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4245

13

rrr11

15.03 2020 в 13:39

Този вече почва да плямпа глупости. С думите си най-много да стресира още повече старите хора и тези, които спазват правилата. Мангустите, които си идват от Италия и необезпокоявано от институциите си ходят навсякъде, и разни други кретени, не им пука за патоса на генералчето. Те се научават само със сила. Една акция с арести и ще се научат много бързо.

4005

12

Gownowoz Sedarov

15.03 2020 в 12:03

Не случайно имаше навремето приказка за военните - зелен чорап и толкоз.
Та на този зелен чорап който се кипри с униформата и гледа дали го снимат първо камерите преди да застане пред микрофона ще му кажа следното:
1. Паниката я създаваш ти.
2. Мерките които си приел преди 12 часа няма как да ти дадат резултат, манипулирате обществото.
3. Новите проби които са дали положителен резултат са взети поне 12 часа преди да обявите мерките и нямат нищо общо с последствията от мерките.
Всичките ви приказки са манипулация, и пак манипулация
Защо не обявите по-важни данни:
Колко % са заразените с COVID19 на 1000 човека?
Колко са умрелите като % от заразените от COVID19?
Но това са реторични въпроси, всеки може да чете между редовете и сам да си отговори а не да слуша глупостите на зелен чорап който козирува и вика тъй вярно!, слушам!

20699

11

Новак

15.03 2020 в 08:02

Възрастните хора масово са с тежки хронични заболявания защото са оставени да избират между това да имат лекарства или какво да ядат.
По принцип думите са верни. Но - изявлението е направено няколко часа след въвеждането на извънредното положение. Какво са очаквали да се случи в рамките на това време- като в “Замръзналото кралство” всичко да спре на момента? Това не е ли оправдание за забавени мерки базирани на невярна статистика и лоша комуникация? Кой вярва, че нямаше заболели при положение, че първите случаи бяха хванати случайно и то при пациенти, които нямаха връзка с рискови държави?
Децата бяха оставени да ходят на училище и разнасят заразата защото “не са рискова група” и защото няма да променяме учебните програми.
Театри и кина ту се затваряха, ту се отваряха.

12021

10

bls

15.03 2020 в 07:56

Начи, тия описа някакъв апокалипсис после - не се паникьосвайте и не изкупувайте магазините. Бива ли такава реч да произнесеш бе??

77927

9

El Commandante

15.03 2020 в 02:23

И още нещо: физическото оцеляване на нацията и на света зависи от ДЕЦАТА бе, нещастник плешив!
Не от 70+ годишните с хронични белодробни проблеми, за които, пак казвам, ДО ВЧЕРА НЕ ВИ ПУКАШЕ!!!

29585

8

Izalina

15.03 2020 в 01:03

Отдавам на пиянство в съботната вечер целокупния обществен припадък по това изявление.

Животът продължава по принцип с тежки икономически последици за всички около трима преживели актуалния бич.

Ама да пуснем сълза контролно.

11925

7

FeldMarschal

14.03 2020 в 23:58

Браво - иска се смелост и отговорност за подобни действия!

13874

6

emanuilis

14.03 2020 в 23:43

„Пич", т.нар. „мерки" са бутафория. Вирусът е отдавна в „обръщение". Застанете като мъже и го кажете на хората. Ангела Меркел го направи.

77927

5

El Commandante

14.03 2020 в 22:25

"Ще се загубят човешки животи и то на тези, които са ни отгледали, които са ни дали живота. Тези, които се гордеят с нашите успехи."

Тези, които държим на прага на мизерията със 200 лева пенсии.

Тези, от които се оплакваме непрекъснато че са бреме за икономиката на страната.

Тези, които наричаме Алчни старци.

Тези, които се опитваме да затрием с никакво здравеопазване...




Майната ви, шибани, безбожни лицемери!