Проф. Здравко Каменов: Диабетът не боли, но от усложненията му се умира

OFFNews 01 ноември 2019 в 13:55 2441 0

Снимка OFFNews

„Диабетът не боли“, заяви ендокринологът проф. Здравко Каменов и предупреди, че усложненията, които болестта предизвиква, са по-сериозното предизвикателство пред специалистите, тъй като водят до инвалидизиране и скъсяват живота. 

„Намираме се в състояние на война с диабета“, така обобщи данните за ръста на заболелите от захарен диабет в световен мащаб специалистът. Той припомни актуална статистика, според която 1 от 11 души на възраст от 20 до 69 години страда от захарен диабет. По думите на специалиста 50 % от хората не знаят, че са болни.

Данните бяха изнесени на пресконференция по повод Конгреса на Централноевропейската диабетна асоциация (CEDA) асоцииран с Международния дунавски симпозиум за 2019 (FID), който се провежда у нас. На срещата с журналисти присъства и председателят на CEDA/FID проф. Томас Шулинг, който обяви, че тази година организацията чества 50 г.

Според данните цитирани от експертите лечението на заболяването в световен мащаб струва около 700-800 млрд. долара.

Над половин милион за заболелите от захарен диабет у нас. Недиагностицираните са 25-30%, каза още проф. Каменов. Основните рискови фактори са затлъстяването (според статистиката 2/3 от българите са с наднормено тегло). По думите на ендокринолога има епидемия от затлъстяване в световен мащаб и страната ни не е изключение.

Друг рискови фактори са тютюнопушенето, липсата на двигателна активност, наследствеността, наличието на психични заболявания, при терапията на които много често страничен ефект е наднорменото тегло. Специалистът отбеляза взаимозависимостта между депресията и захарния диабет, при която едното заболяване води до другото.

Проф. Каменов изтъкна необходимостта от контрол над кръвната захар. Проследяването на нивата й е изследване, което фигурира в годишния профилактичен пакет при личния лекар. Специалистът апелира хората, при които рисковите фактори са налице да бъдат по-отговорни към здравето си и да не пропускат възможността да се диагностицират, той като усложненията от от диабета могат да доведат до слепота и бъбречна недостатъчност, а рискът от сърдечносъдово заболяване при тези пациенти е от 2 до 4 пъти по висок.

„Основна цел на съвременното лечение е намаляването на сърдечносъдовия риск. Контролът на кръвната захар не е достатъчен, нужен е комплексен подход с изолиране на рисковите фактори – тютюнопушене, контролиране на хранителната диета за намаляване на теглото, физическа активност“, каза още специалистът.

Проф. Каменов съобщи и за три групи нови медикаменти и увери, че българските диабетно болни имат достъп до съвременните терапии. Някои от по-скъпите препарати засега са осигурени само за крайнорисковите пациенти. Това са вид аналогови инсулини, които терапевтират появата на инфаркт, инсулт и сърдечносъдовия риск.

По време на форума ще бъдат изнесени факти за последните научни постижения в борбата с диабета, с акцент върху комплексния характер на заболяването и усложненията, до които води. Освен световноизвестни имена от сферата на диабетологията от българска страна лекции ще изнесат и водещи български ендокринолози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови