Проф. Здравко Каменов: Живеем в пандемия от захарен диабет

OFFNews 29 октомври 2019 в 09:09 5978 1

Снимка БГНЕС

"През 2000 г. е имало 151 милиона хора с диабет на Земята. Досега, само в рамките на тези двайсетина години, броят им се е увеличил близо три пъти. Най-вероятно след още двайсетина години ще стигне почти 650 милиона, така че ние живеем в една пандемия от захарен диабет и един от 11 души на Земята във възрастта от 20 до 79 години има заболяването", заяви ендокринологът проф. Здравко Каменов по БНР.

По данни на Българското дружество по ендокринология от 2019 г. болните от диабет у нас са 426 000, а недиагностицираните 137 000. Общата заболеваемост от диабет по света е нараснала 3 пъти за последните 20 години.

По думите на проф. Каменов комплексното лечение, което се провежда в момента, дава възможност да се избегнат последиците от заболяването - сърдечносъдовия и бъбречния риск.

Експертът допълни, че от 2008 г. съществуват убедителни данни от доказателствената медицина, че само контролът на кръвната захар не е достатъчен, за да се намали сърдечносъдовия риск. Това според него означава, че той трябва да е индивидуализиран, няма общовалидни препоръки. 

Проф. Каменов съобщи, че вече са факт множество големи клинични проучвания, с които са идентифицирани лекарства с много добро действие при сърдечносъдов и бъбречен риск на хората с диабет.

Специалистът е един от домакините на конгреса на Централноевропейската диабетна асоциация, който ще се проведе в столицата от 31 октомври до 2 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

29.10 2019 в 09:42

Бездействието на държавата е направо шокиращо.Нищо не се прави за да се подобри качеството на живот на диабетиците.Ако искат да живеят що-годе човешки те трябва да губят много време и пари.Това което в други страни е стандарт,при нас е мечта,отгоре на всичко ни убеждават,че това е нормално.Не,не е нормално,преди няколко дена министъра заяви,че не е необходима национална програма за борба с диабета защото,видите ли,ние се справяме много добре и сега без такива програми.Абсолютни глупости!!!!Цялостната политика в здравеопазването е погрешна,това е ясно от дълго време,но незнайно защо мутрягите упорстват и не правят нищо за да опазят здравето на народа.