Проф. д-р Иван Костов: При болезнена менструация и болка по време на секс, веднага потърсете помощ от гинеколог

Янка Петкова 08 октомври 2019 в 12:00 50010 0

Снимка СБАЛАГ Майчин дом

През месец октомври в столицата се провеждат прегледи за ендометриоза. Инициативата е на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ и в нея се включиха 5 софийски болници. Една от тези болници е „Майчин дом“. Желаещите да се прегледат могат да го направят на 10, 17 и 31 октомври. Кампанията е повод за разговора с изпълнителния директор на СБАЛАГ „Майчин дом“, проф. д-р Иван Костов.

Какво заболяване е ендометриозата, проф. Костов?

Ендометриозата е голямо предизвикателство за гинеколозите в цял свят. При нея има атопично разположение на клетки от лигавицата на матката върху съседни или отдалечени органи. Ендометриоза идва от ендометрия – „ендо“ – вътре, „метра“ - матка.

До голяма степен тя е социалнозначимо заболяване, защото е свързана с промяна в качеството на живот на пациентите. Те се оплакват от болка, подуване на корема. Характерни за ендометриозата са дисменореята (болезнената менструация), диспареномията (болката по време на полов акт).

Засяга голяма популация и е с различна тежест. За радост, в България не наблюдаваме най-тежките случаи на заболяването, но е важно да се профилактира, защото може да увреди детеродните способности на жената. Може да попречи на забременяването, защото много често образува сраствания в корема, засяга тръбите или яйчника, като образува т. нар. шоколадови кисти, това намалява яйчниковия потенциал.

Какви видове ендометриоза съществуват?

Като цяло ендометриозата се дели на два вида:

- генитална, когато засяга гениталиите. Тя може да бъде вътрешна и външна.

- екстрагенитална, когато засяга отдалечени органи. Може да има по червата, белия дроб, лигавицата на носа, това са по-редки състояния. При менструация например може да има кървене в носа, кръв в бронхиалния секрет.

- ендометриален рак - при една шоколадова киста, винаги трябва да мислим, че това може да бъде и рак.

Напоследък това заболяване, може би заради по-добрия скрининг, се покачва процентно като честота. В момента е почти елементарно да се диагностицира ендометриоза.

Шоколадовата киста ли е най-типичната проява на ендометриозата?

Не е задължително да се прояви само като шоколадова киста. Може да има ендометриоза по тазовия перитонеум. При ендометриозни възли между матката и правото черво има много сериозни сраствания. Това е свързано с много силни болки и е доста трудно за операция състояние. Специалистите казват, че тежката ендометриоза се лекува по-трудно от тежкия рак. Понякога са нужни интердисциплинарни екипи, често с коремен хирург, може да се наложи и резекция (изрязване) на черва. От нея не се умира, но много се страда.
Тъй като много често може да е причина за стерилитет, ендометриозата е включена като показание за финансиране на инвитро процедури.

Как се лекува?

Има различни степени на тежест и се лекува по два начина - хирургичен и консервативен.
При хирургичния се отстраняват ендометриозните огнища. Когато се взема решение за лечение на ендометриозата, трябва да се съобразим с репродуктивните намерения на жената, защото много често, когато тя е в диапазона 20-36 години и видим, че има малко огнище по яйчника, тогава по-скоро правилното поведение е да не се бърза с операция. Идеята е да се запази на максимум потенциала на яйчника, за да може даде качествена яйцеклетка.
Аз застъпвам разумната теория винаги да се търси смисъла от една операция. За съжаление, много гинеколози залитат и видят ли една ендометриоза искат веднага да оперират.

Бременността е начин за консервативно лечение. Когато жената е бременна, тогава яйчниците спират да отделят яйцеклетки и да овулират.

Ако пациентката не е притисната във времето и няма репродуктивни намерения, препоръчваме хормонално лечение със специални препарати. Това е инжекция, която се поставя в областта на пъпа, вкарва се една микрокапсула, която отделя хормон в рамките на месец, за да блокираме яйчниците. Жената се поставя в менопауза принудително, с идеята да се доизлекува ендометриозата. Консервативното лечение се заплаща от НЗОК. Може да продължи три или шест месеца.

Понякога рецидивира. Тогава, в зависимост от тежестта, може да се препоръча операция.
Тя е коварно заболяване, изисква доста усилия в диагностично и терапевтично отношение и много сериозен финансов ресурс.

Кои са най-новите методи на лечение на ендометриозата?

Златен стандарт за ендометриозите са лапароскопските операции. Напоследък все повече навлиза роботизираната хирургия, особено при тежки форми, роботът Да Винчи е златен стандарт. С негова помощ ендоскопските операции са много по-щадящи, тъй като не се отваря коремната стена. От друга страна, камерата на робота е много по-съвършена от човешкото око. Хирургът оперира с помощта на машина, която дава изключително добра триизмерна визия с много висока резолюция. Кръвозагубата е много малка – понякога е 4-5 мл, сякаш си си порязал пръста. Свързано е с много по-малко болка, много по-бързо възстановяване. Тези операции са много по-безрискови по отношение на засягане на други органи, по-прецизни са. Дават много по-голяма сигурност.

Какво представлява една операция с робота Да Винчи?

Когато оперирам с робота, аз съм седнал на конзола, с два джойстика, гледайки в камерата, сякаш главата ми е в корема на жената. Оперирам като роботът повтаря по телемедицински път моите движения, но ги прецизира и усилва в благороден смисъл. Това е допълнително средство в нашия арсенал.

Светът върви към все по-нерадикална хирургия, по-атравматична хирургия, която изисква по-високи технологии и води до по-бързо възстановяване. Твърди се, че това е много скъпа хирургия, това е така, защото роботът е скъп, както и обучението на персонала, но фактът, че човек се връща по-бързо на работа, спестява огромни пари на системата.

Снимка: СБАЛАГ Майчин дом

В момента дискутираме с МЗ и НЗОК, колко трябва да бъде болничният престой, пътеката, която касата финансира, с идеята за съкращаване на болничните престои и връщането на човек на работа. Буквално на втория ден жената може да бъде изписана.

Има ли жени, които са предразположени към това заболяване?

Една от най-честите теории, тя е застъпена и в съвременните учебници, е че има генетичен момент. По тоя начин се обяснява, че в някои популации като Япония и Северна Америка се среща по-често тежката форма.
Понякога пациентката няма симптоми и ендометриозата може да се установи само при преглед. Винаги трябва да се проследи туморен маркер, заради този специфичен тип рак на яйчника, шоколадовата киста, за която споменах.
Съветът ми към жените е, ако имат болезнена менструация, ако имат болка по време на секс, веднага да потърсят помощ от гинеколог.

Проф. д-р Иван Костов е завършил висшето си медицинско образование в МУ-София през 1997 г. Специализира акушерство и гинекология в УАГБ „Майчин дом“. Има магистратура по здравен мениджмънт от 2005 г.
Придобива научна степен доктор по медицина през 2010 г. в областта на социалната медицина и организация на здравеопазването и фармацията. Следдипломната му квалификация е свързана с: ултразвук в акушерството и гинекологията, колпоскопия, гинекологична ендокринология, оперативна гинекология, детско-юношеска гинекология, лапароскопия в гинекологията, роботизирана хирургия в гинекологията на робот Da Vinci, както и множество специализации. Специализирал е в Германия, Израел, Франция, Словения, Италия и Турция, както и електронно управление в здравеопазването в САЩ.
От април 2017 г. е изпълнителен директор на Университетската АГ болница "Майчин дом" - София. От 2014 г. до момента е член на експертния съвет към Държавен фонд за асистирана репродукция към здравното министерство. Членува в Европейската асоциация по телемедицина и електронно здравеопазване в Брюксел. Телефон за връзка с кабинета му (02/917 22 33).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови