Проф. д-р Владимир Овчаров с орден „Св. Св. Кирил и Методий" – огърлие

OFFNews 18 октомври 2019 в 15:16 4841 0

Президентът Румен Радев награди акад. проф. д-р Владимир Овчаров с орден „Св. Св. Кирил и Методий" – огърлие. Отличието му се присъжда за значими заслуги за развитието на медицинската наука и образование.

Акад. Овчаров е професор по анатомия, хистология и цитология. Преподава в български и чуждестранни медицински училища в продължение на 49 години.

Носител е на награди за изследователска дейност и принос в развитието на медицината. Два пъти е избиран за "Лекар на годината" - през 2003 за заслуги в областта на медицината и през 2007 г. за цялостна дейност.

Носител е на златен медал "Алберт Швайцер" на едноименната Световна академия по медицина. През 2014 г. е избран за "Лекар на Югоизточна Европа" от Форум за Югоизточна Европа, а през 2018 г. е награден с орден Ave vitae на Международния комитет за координация на общественото здраве на Евразийската медицинска асоциация.

Научните му изследвания са в областта на невробиологията, невроморфологията, развитието и половите различия на централната нервна система, клетъчната биология, клетъчните мембрани, сърдечно-съдовата система и двигателния апарат.

По негова инициатива са създадени Факултетът по обществено здраве към Медицински университет - София и Департаментът по езиково обучение и студентски спорт.

Акад. Овчаров е бил ректор на Медицински университет - София в периода 1999 - 2008 г., председател на Българска национална академия по медицина, председател на Българското анатомично дружество и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews