Протестиращите медсестри учредиха синдикат

OFFNews 12 декември 2019 в 12:01 1349 0

Снимка Архив

Протестиращите медицински сестри учредиха свой собствен синдикат,съобщи БТА. Идеята е той да защитава трудовите им права, обясни една от организаторките на протестните действия Мая Илиева.

Структурата ще се нарича „Синдикат на българските медицински специалисти“. Учредители са както сестри, така и акушерки, физиотерапевти и фелдшери.

По думите на Мая Илиева синдикатът ще защитава правата им пред институциите, тъй като казионните синдикални и съсловни организации не са подкрепили исканията им по време на протестите през годината. Синдикатът ще следи къде са нарушени трудовите права на сестрите. По думите на Илиева към момента 90 на сто от болниците се налага да нарушават законите заради липса на кадри.

След среща на протестиращите в МЗ преди дни, стана ясно, че почти навсякъде в страната, където министерството е принципал, заплатите на медицинските сестри са достигнали 950 лв. Други техни искания са да бъде заложен процент за интензивен труд при най-тежките звена и той да се изплаща от работодателя; да бъде променена Наредбата за намаленото работно време, почивки и отпуски и да бъдат добавени реанимациите и интензивните звена, които да преминат на 7-часов работен ден; да се увеличи на цената на купоните за храна от 2 на 4 лв. и да има постоянен контрол над лечебните заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови