Протонна терапия унищожава рак за по-малко от секунда

OFFNews 09 януари 2020 в 14:31 7077 0

Снимка РИА Новости

Американски учени потвърдиха ефективността на протонната лъчетерапия срещу рак, при която курсът на лечение продължава по-малко от секунда, предаде РИА Новости, цитирайки публикация в списание International Journal of Radiation Oncology, Biology, and Physics.

Радиотерапията или лъчетерапията е един от методите за лечение на злокачествени тумори. За целта се използва фотонно излъчване.

Изследвания от последните години обаче сочат, че т. нар. метод "флаш терапия", при който за облъчване на болните се използват протони, уврежда много по-малко здравите тъкани при същата ефективност на лечението.

Учени от Онкологичния център „Абрамсън“ към Университета на Пенсилвания са провели изследване, което доказва, че при флаш терапията има два пъти по-нисък риск от поява на странични ефекти в сравнение с фотонната лъчетерапия. В същото време показателите за лечебния ефект при пациенти, подложени и на двата вида лечение, са еднакви.

Заради голямата маса на протоните (в сравнение с електроните) тяхното разсейване в тъканите е малко, благодарение на което лъчите се фокусират върху туморите, увреждайки минимално съседните тъкани, обясняват учените. Освен това целият курс на лечение може да бъде осъществен с един сеанс, чиято продължителност е по-малко от секунда, вместо няколкоседмичната фотонна терапия.

"Клиничният ни опит показа, че протонната терапия има редица преимущества, но не очаквахме, че ефектът ще е толкова значителен", се казва в прессъобщението от университета, в което се цитират думите на водещия автор на изследването Джеймс Метц.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови