Психолози ще работят с пациенти и лекари в Национална хематологична болница

OFFNews 29 август 2019 в 15:00 2019 0

Снимка НСБАЛХЗ

Звено за психологична и немедицинска грижа ще функционира в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ). Работата му цели да се постигне завършен терапевтичен цикъл на пациентите, съобщиха на пресконференция в лечебното заведение.

Дейностите на звеното са насочени към две таргетни групи. Първата са пациентите на болницата, техните семейства, близки, които ще получат услугите безплатно. Ще се работи основно чрез индивидуални консултативни срещи, психотерапевтично проследяване по време на лечението или трансплантация на стволови клетки, ще се сформират и групи за емоционална подкрепа.

Създадена е специална стая за пациенти, в която хората ще се срещат освен с психолога и със своя лекар. В спокойна и уединена обстановка те ще имат възможност да поговорят със специалисти за лечението, предстоящите процедури или трансплантация.

„Приоритет за нас като лекари е предоставянето на своевременно и адекватно лечение на хематологичните заболявания. Често то води след себе си много притеснения, несигурност за пациентите и техните близки. До момента клиничен психолог консултираше нуждаещите се, но преценихме, че тази дейност трябва да е по-задълбочена и всеобхватна“, обясни изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Бранимир Спасов.

„От близо година в НБАЛХЗ се въвеждат под различна форма програми за психологична и психотерапевтична подкрепа за пациенти. Една част от тях прекарват дълъг период в специални стаи, поради снижен имунитет и това ги повлиява и емоционално.

Друга част се сблъскват с тежката диагноза и за пръв път - един труден момент на дезорганизация, ранимост и обърканост. Семействата и близките им също са поставени пред редица емоционални изпитания, които трябва да превъзмогнат“, обясни д-р Велислава Донкина, клиничен психолог и ръководител на звеното.

Специално внимание ще бъде отделено и на консултирането на медицинските екипи в комуникацията им с пациентите, както и превенция на бърнаут синдрома. Ще бъдат провеждани т. нар. Балинт групи, в които се работи с емоционалните реакции на медицинските специалисти при практикуването на тяхната професия.

За първи път у нас ще бъде разкрит и Травма център, в който лекарите и сестрите могат да получат психологическа подкрепа в трудни моменти, свързани със загуба на пациент, проявена към тях агресия или други драматични събития.

През септември т.г., когато се отбелязва Месецът за борба със злокачествените заболявания на кръвта, в болницата ще стартира проект за психосоциална подкрепа на пациенти, диагностицирани със злокачествени заболявания на кръвта.

Освен психологична работа, той включва поредица от срещи с различни медицински специалисти - хематолози, дерматолози, нутриционисти, както и социални работници и юристи. От тях пациентите ще могат да се информират подробно за възможностите за лечение, ще научат повече за социалните и здравните им права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови