Пулмолог: Няма данни, че през лятото коронавирусът минава по-леко

OFFNews 29 юни 2020 в 11:14 1942 0

Не може да се каже, че вирусът минава по-лесно през лятото. Съотношението брой хоспитализирани и лекувани в интензивни отделения е като по целия свят. Твърденията, че вирусът е променен, не почиват на научни данни, а на общи впечатления. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев пред bTV.

Според него схващането, че COVID-19 е мутирал в по-малко опасен щам може и да е погрешно, зависи от тестовете и от съобщените симптоми. "Голяма част от хората може да не ги съобщят, особено сега, когато тръгват на море", заяви Симидчиев.

По думите му това, което е важно сега е където има събиране на много хора, да има мерки за предотвратяване на риска – особено на мачове и в дискотеки, където може да се ходи без маска.

Мачовете са едни от най-рисковите места за вируса, събират се много хора, които се възприемат за здрави. Ако става дума за 12 хиляди човека, от тях може 30 да са заразени и като викат може да инфектират още хора, смята д-р Симидчиев.

Той коментира още, че въпреки че имаме национална информационна система все още има нужда от "малко по-структурирана информация в тази област". 

Пулмологът обясни, че засега не може да се установи как влияе вирусът на белия дроб след излекуване, защото по НЗОК не се отпускат пари за този вид изследвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови