Путин съобщи, че Русия първа е регистрирала ваксина срещу COVID-19, една от дъщерите му си я поставила

OFFNews 11 август 2020 в 12:29 4468 0

Снимка БТА/АР

Владимир Путин съобщи, че Русия първа в света е регистрирала ваксина срещу COVID-19, предаде ТАСС. 

"Доколкото ми е известно, тази сутрин, за пръв път в света, е регистрирана ваксина срещу новата коронавирусна инфекция", каза той, откривайки съвещание с членове на правителството.

Путин добави, че една от дъщерите му е изпробвала на себе си и се чувства добре. По думите му след първата инжекция температурата й е била 38 градуса, на другия ден - малко над 37. След втората инжекция "температурата също малко се покачила и после всичко изчезнало".

Достигнати са били високи нива на антитела. Ваксината формира и стабилен клетъчен имунитет, уточни той.

Владимир Путин има две дъщери - Мария, родена през 1985 г., и Катерина, родена през 1986 г., напомня агенцията.

Ваксината срещу коронавируса, разработена в руския център "Гамалея", показа висока ефективност и безопасност по време на клиничните изследвания. Всички доброволци развиха високи нива на антитела към COVID-19. У никого от тях не са установени сериозни усложнения след имунизацията, каза на заседанието здравният министър Михаил Мурашко.

Масовото пускане на ваксината се очаква "много скоро", ваксинирането ще бъде доброволно, подчерта Путин. 

По-късно днес станаха известни още подробности за ваксината.

Тя е наречена "Спутник В" на едноименния съветския спътник - първият космически апарат, изстрелян в орбита, а В е съкратено от ваксина, съобщи председателят на руския фонд за преки инвестиции, участвал в създаването й, цитиран от Франс прес.

Над 1 милиард дози са били поръчани предварително от 20 чужди държави, заяви Кирил Дмитриев и уточни, че третата фаза от изпитанията започва утре.

От Фонда казаха още, че началото на промишленото производство е предвидено за септември. Дмитриев обяви това, след като руският президент Владимир Путин съобщи, че ваксината е одобрена след по-малко от два месеца на изпитания върху хора.

Ръководителят на фонда каза, че заедно с чуждестранните партньори са готови да осигурят производството на над 500 милиона дози ваксина годишно в 5 държави и планират да увеличат допълнително производствената мощност, предаде ТАСС. В производството на "Спутник В" са инвестирани 4 милиарда рубли.

По време на онлайн конференция Дмитриев съобщи, че фондът се е договорил с ОАЕ, Саудитска Арабия и други държави за провеждане на третата фаза от изпитания на ваксината.

Според Дмитриев, към днешна дата най-голям интерес към ваксината проявяват държави от Латинска Америка, Близкия изток и Азия и с тях вече са финализирани редица договори за закупуването й.

Днес ваксината е получила регистрационно свидетелство от руското министерство на здравеопазването и може да се използва за ваксиниране на населението на Руската федерация, уточни ТАСС.

Скоростта, с която Русия върви към това да направи ваксината обществено достояние, накара някои чуждестранни учени да задават въпроса дали Москва не поставя националния престиж пред сигурната наука и безопасността, отбелязва Ройтерс.

Дмитриев обаче каза, че "политизираният" подход към руската ваксина на редица западни държави поставя под заплаха живота на техните граждани, предаде ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови