Работна група ще следи ситуацията с коронавируса в училищата

България ще участва в общия европейски търг за ваксина срещу COVID-19

OFFNews 30 юли 2020 в 16:49 2992 1

Снимка БТА/Асен Тонев

Ще бъде създадена междуведомствена работна група във връзка с началото на новата учебна година. Това съобщи по време на изслушване в парламента министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който представи мерките, предприети за справяне с последствията от пандемията от коронавирус в страната.

Министърът уточни, че в работната група ще участват заместник-министри и експерти от Министерството на образованието и науката и Министерство на здравеопазването. Работната група ще набележи мерки за това какво се случва в училищата, когато има коронавирус, какви мобилни лаборатории да бъдат изградени, къде да бъдат изпратени.

"Преди началото на учебната година -15 септември, ние ще имаме отговори на всички въпроси и готовност тя да започне в нормалните срокове с предприемането на всички медицински и противоепедимични мерки", коментира министърът.

Ангелов съобщи, че в страната има 195 лечебни заведения, които са обезпечени за работа с пациенти с коронавирусна инфекция, които се нуждаят от болнично лечение. По думите му те са осигурени с 1207 апарати за белодробна вентилация, допълнително са закупени 317 броя апаратура за дихателна реанимация, която е предвидена за получаване от 48 броя лечебни заведения.

Междувременно на брифинг в Народното събрание председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова съобщи, че България ще участва в общия европейски търг за ваксина срещу COVID-19. Решението е взето на провелото се днес извънредно заседание на комисията, където е ратифицирано споразумение, с което страната ни заявява участие в общия европейски търг за набавяне на ваксини.

Дариткова обясни, че държавите членки ще придобият ваксините на базата на предварителни споразумения, а процедурата предполага провеждане на единен търг на централно европейско ниво, без всяка държава членка да прави сама такъв. Включването на България в споразумението не е свързано с поемане на предварителни финансови задължения, уточни Дариткова. По думите й финансирането на авансовите плащания ще бъде по линията на Инструмента за спешна помощ на ЕС.

Това е изключително важна стъпка, за да можем да гарантираме на българските граждани, че при откриването на ефективна, ефикасна и безопасна ваксина те ще имат достъп до нея, коментира тя.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов добави, че ваксинирането няма да бъде задължително, но ще има възможност всеки човек при заявено желание да може да си постави ваксина. Той уточни, че към момента все още няма разработена ваксина. По предварителни данни се очаква в средата на август да има яснота и готовност на фармацевтични фирми да са произвели такава ваксина, каза министърът.

Ангелов коментира, че по предварителни разчети на МЗ рисковите групи, за които ваксината е най-необходима, са два милиона души. Това са прогнозни стойности и обхващат хората над 65 години, хората, които имат хронични заболявания, както и всички медицински и немедицински лица, които имат пряк контакт с коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови