Радев: Необходим е обществен консенсус за детската болница

OFFNews 21 май 2020 в 15:09 2288 0

Снимка Архив

Необходим е обществен консенсус за построяването на многопрофилната детска болница, за да се вземе най-доброто решение. Това каза президентът Румен Радев на срещата на "Дондуков" 2 с представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница".

От инициативата, която обединява граждани, родители, архитекти, лекари, неправителствени организации, се обявяват против изграждането на бъдещата Национална детска болница върху 40-годишния незавършен строеж в двора на Александровска болница.

Румен Радев заяви, че е необходимо още на най-ранен етап да има пълна публичност на проектите във всичките фази на тяхното развитие, за да може да се прецени наистина ли проектът, за който вече има сключен договор, отговаря на всички изисквания за съвременно здравеопазване като функционалност, медицински, технологични, архитектурни изисквания.

Той посочи, че има уверения от Министерството на здравеопазването в писмо до него и националната инициатива, че тези изисквания ще бъдат покрити.

Георги Богданов от Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" изтъкна, че  зад позицията, която е против 40-годишния строеж да стане национална детска болница, стоят над 18 000 български граждани.

Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България и член на инициативния комитет коментира, че документацията за търга, е непълна, неточна и недостатъчна. Тя сподели притесненията на архитекти и инженери, че в заданието за проектиране липсват каквито и да е изисквания по отношение на качеството на сградата и се разчита единствено на нормативни документи.

Според д-р Адил Кадъм в момента вместо да се създаде наистина добра педиатрична болница за българските деца, отново се опитват "с един куршум да убият два заека" - да оползотворят наличната конструкция, на която трябва да намерят приложение, и да "затворят устите на педиатрите". Това не е приемливо, за българските деца това е кощунство, коментира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови