Ракът на белия дроб - най-честата причина за смърт от онкозаболяване при мъжете

Рискът при пушачите е 13,3 пъти по-висок

OFFNews 25 ноември 2019 в 16:06 3818 0

В България ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от злокачествените заболявания при мъжете и на трето място при жените. Данните сочат, че близо 70% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий на заболяването. 

Това е и причината 5-годишната преживяемост при белодробен карцином в България (6,50%) да е приблизително два пъти по-ниска от тази в Европа (12,60%). Тези данни бяха оповестени на семинар на тема „Какво трябва да знаем за рака на белите дробове?“. 

Д-р Мила Петрова, медицински онколог в МБАЛ „Надежда“ - София посочи симптомите, при които трябва да се търси лекарска помощ - упорита кашлица, затруднения в дишането, гръдна болка, прогресираща загуба на тегло. Около 25% от пациентите с белодробен карцином обаче нямат симптоми.

Заболяването се диагностицира чрез образни изследвания - рентгенова снимка на гърдите, компютърна томография или PET скенер (позитронно-емисионна томография). Реалната диагноза се поставя след патологично изследване на тъканен материал в зависимост от конкретния пациентски случай, обясни специалистът.

Най-честият рисков фактор за рака на белия дроб е тютюнопушенето. Проучванията сочат, че относителният риск за развитие на заболяването при пушачите се увеличава с 13,3 пъти в сравнение с непушачите. Други рискови фактори за рака на белия дроб са хроничната обструктивна белодробна болест, замърсяването на въздуха, някои химикали (азбест, арсен, никел и т.н.), радиацията и фамилното предразположение.

„Тревожното нарастване на заболеваемостта от рак на белия дроб в световен мащаб стана причина за създаването на Алианс за борба с рака на белия дроб в началото на месец юли тази година. Партньори на инициативата са Международната асоциация за изследване на рака на белите дробове (IASLC), Guardant Health (иновативна диагностична компания), Глобалната коалиция за рак на белите дробове (GLCC) и AstraZeneca. Нашата амбиция е да елиминираме това заболяване като причина за смърт. Първата цел на Алианса е да се удвои петгодишната преживяемост при пациенти с рак на белия дроб до 2025 г.“, каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на "Астра Зенека" България.

Трите основни приоритета на партньорите-учредители на Алианса са: увеличаване на скрининга и ранна диагностика; реализация на иновативни терапевтични подходи; подобряване на качеството на грижите за пациентите с рак на белия дроб.

По данни, публикувани в сайта на Global Cancer Observatory (GLOBOCAN), през 2018 г. в световен мащаб са регистрирани приблизително 2.1 млн. случая на белодробен карцином и 1.8 млн. смъртни случая вследствие на заболяването. Повече от 58% от всички случаи на заболяването в света, възникват в Азия. Статистиката за Европа за миналата година отчита 387 913 смъртни случая от белодробен карцином, което представлява 20% от всички свързани с онкологични заболявания смъртни случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови