Расте броят на безсимптомните заразени с Covid-19 в Китай

OFFNews 06 април 2020 в 11:24 4402 0

Расте броят на пациентите с безсимптомно протичане на Covid-19 в Китай, съобщава Reuters.

Към края на неделния ден са били установени 78 такива случая, а в събота - 47, съобщава в изявление Националната здравна комисия.

Внесените от чужбина нови и безсимптомните случаи на хора, които, чувствайки се напълно здрави, могат да разпространят заразата, са най-големият проблем за китайските власти през последните седмици, след като наложените на населението драконовски мерки в страната потиснаха а разпространението на инфекцията.

В провинция Хубей, откъдето тръгна заразата с коронавирус, са почти половината нови безсимптомни случаи - казват местните здравни власти. В Китай общият брой на установените и наблюдаваните заразени без симптоми е 705 души.

Увеличението на тези случаи, за което Китай започна да съобщава миналата седмица, предизвика притеснения в столицата на Хубей - Ухан, която се готви да разреши на хората на напускат града от 8 април за пръв път от пълната му блокада в края на януари.

Хубей започна да облекчава рестрикциите за пътуване миналия месец като част от усилията на Китай да позволи възобновяване на икономиката дори и когато се старае да предотврати втора вълна на инфекции.

В понеделник обаче Ухан отне статута "без епидемия" от 45 жилищни комплекса заради появата на асимптомните случаи. Статутът “без епидемия" дава право на хората да излизат от домовете си за два часа веднъж на ден.

В Китай общият брой на регистрираните от възникването на Covid-19 е 81 708, 3 331 са починалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови