Разболява ли климатикът?

OFFNews 22 юли 2019 в 16:02 7478 1

Снимка Pixabay

В горещите летни дни, битката за дистанционното на климатика в офиса е неизбежна. Кои са най-популярните доводи "за" и "против" използването му?

Климатикът простудява.

Не е вярно.

Връзката „изстиване-разболяване“ ни се струва логична и дори очевидна, защото боледуваме по-често в студено време. Всъщност причината е вирусна инфекция. Сезонността на острите респираторни вирусни инфекции е свързана с по-активното размножаване на вирусите в студен въздух (не става дума за офисните 19 градуса, а за температури малко над нулата). При това научни доказателства, че студът може да снижи защитните сили на здравия организъм, няма.

От климатика можеш да се схванеш.

Вярно е, но с някои уговорки.

Да получиш мускулно възпаление или прищипване на нерв е напълно реална перспектива, ако се намираш под непосредственото въздействие на студения въздух от климатика. Причината за невралгиите и миалгиите в подобна ситуация е възпалението, което възниква заради преохлаждане. Тъканите оттичат, разширяват се стените на съдовете и се нарушава венозният поток. В резултат на това получаваме спазъм на мускулите или прищипване на нервните окончания. Затова е добре да не работим под непосредствения поток на въздуха от климатика.

Климатикът изсушава въздуха.

Вярно е.

При рязко снижаване на температурата се образуват конденз и влажността от стаята буквало изтича на улицата през тръбата на климатика. Това обаче не е аргумент против климатика, а повод да помислим за компенсация с подходящ овлажнител. В този случай полезни могат да бъдат и някои стайни растения. Ниската влажност на въздуха води до изсъхване на кожата, на лигавиците на очите и носа, а това е предпоставка за безпрепятствено проникване на вирусите в организма.

Климатикът е причина за появата на алергични реакции.

Тъкмо обратното.

Обикновеният климатик в офиса работи в затворена стистема. Той осигурява принудителната циркулация с постоянно охлаждане и единственият възможен алерген в случая е домашният прах, който се вдига от пода в горните слоеве на въздуха. Проблемът се решава бързо и лесно с едно почистване с прахосмукачката.

По-малко очевидната опасност за имунната система се крие във филтрите на климатика. Там освен прах, има и гъбички, и микроорганизми. Когато климатикът започне да работи, те моментално се разнасят из помещението. Проблемът може много лесно да се разреши със системно почистване и смяна на филтрите.

В горещите дни мозъкът не функционира оптимално, затова климатикът е необходим.

Относително вярно.

През последните 20 години, в контекста на глобалното затопляне, се появиха десетки изследвания за влиянието на температурите върху работоспособността и беше доказано, че в жегите наистина сме по-неефективни, но значимото (до 14%) снижаване на работоспособността се случва при повече от 32 градуса. В условията на средностатичстическите офиси, с нормална вентилация, това е малко вероятно.

Лекарите споменават за неспецифични реакции на организма като нетолерантност към високите температури, но това не е болест, а симптом. Ако чувствате, че в горещо време мозъкът ви „отказва“, това е повод да проверите състоянието на белите си дробове, сърцето и щитовидната жлеза – непоносимостта към горещините може да е симптом на хипертиреоза.

Нестандартната, забавена реакция и усещането за вялост при здравия човек, са по-скоро сигнал за недостиг на кислород. С това лесно можете да се справите, като проветрявате по-често помещенията.

Оптималната температура на работното пространство трябва да бъде стабилна – около 22 градуса. Отклоненията от тази норма имат интересен ефект – в едно изследване се изяснило, че при 25 градуса продуктивността се повишава, а количеството грешки при набирането на текст се снижава с 44 %.

Специалистите са установили, че когато температурата навън е над 10 градуса, оптималната в помещенията е 23-25 градуса. Когато навън е под 10 градуса, препоръчителната температура в офиса е 22-24 градуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови