Разговорът за донорството трябва да започне в семейството

Стартира Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантациите "Да! За живот!"

OFFNews 05 ноември 2019 в 12:23 1323 0

Разговорът за донорството трябва да започне в семейството. Това е една от констатациите след проучването за информираното съгласие за донорство у нас, проведено от Алфа Рисърч. Проучването е част от Националната информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията в България, "Да! За живот!", която организира Министерството на здравеопазването през ноември.

Други изводи от анализа на нагласите към донорството сред българите показват, че те са слабо информирани и нямат особено желание да говорят по въпросите на донорството на органи в семейството. В същото време изследване на Евробарометър сочи, че колкото повече се разговаря с близките по темата, толкова повече нараства склонността на хората да бъдат донори. 77 % от хората коментирали темата в семейството си са склонни да дадат съгласие за донорство на орган.

Оказва се също, че българите продължават да имат по-ниска от средноевропейската готовност да декларират съгласие както лично, така и за близък. Налице е негативна тенденция през последните години, според която желанието за даряване на органи е спаднало от 40 до 35 на 100, при средно за ЕС 53-55%.

Проучването показва висока подкрепа за идеята регистрираните донори и техните близки да се ползват с предимство в случай на нужда от трансплантация.

Основната бариера за донорство на органи е страхът от злоупотреби и неполагане на достатъчно усилия да бъде спасен животът на потенциалния донор.

Повечето информация за процеса, за медицинските стандарти и за гаранциите в България за спазване на добрите медицински практики са ключови за преодоляване на бариерите и повишаване на съгласието за донорство, показва още проучването на агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови