Разменените бебета вече са при биологичните си родители

Янка Петкова 13 януари 2023 в 11:57 3149 1

Шейново

Снимка Архив

Втора АГ болница "Шейново"

Разменените бебета в болница "Шейново" вече са при биологичните си родители. Здравният министър съобщи, че това се е случило през вчерашния ден.

Аз съм щастлив, че този проблем е решен. Събрахме ръководителите на всички родилни звена в страната по повод стандартите за родилна помощ. Разгледаха са правилата и оптимизацията по предаването на децата и целия процес, добави министърът, който днес инспектира терена, върху който ще се строи национална детска болница.

Той уточни, че информацията е от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

За размяната на новородените в общинската АГ болница стана известно в края на миналата година. Една от майките прави ДНК изследване след като се усъмнява, че детето, което отглежда, не е нейното. Първоначалната версия за умисъл не се потвърди и от болницата признаха, че става дума за небрежност от страна на персонала. По думите на директора на "Шейново" размяната е станала при първото раздаване на бебетата на майките и впоследствие никой от персонала не е проверил дали номерата на гривните на бебетата съответстват на тези на родилките.

За случая бе подаден сигнал до МВР, сезирана бе прокуратурата. Извършена бе ДНК експертиза. От ИА "Медицински надзор" установиха, че има нарушения на медицинските стандарти по акушерство и гинекология и по неонатология. След вътрешна проверка в болницата наказани са старшата акушерка в неонатологичното отделение, началниът на отделението и дежурният лекар. Акушерката, която е присъствала на изписването, е понижена в длъжност, останалите двама са с предупреждение за уволнение.

Лечебното заведение направи и промени в организацията при изписването на бебетата, за да бъдат изключени подобни инциденти за в бъдеще.

Вижте още: Да хвърлим нещо на журналистите: защо майката с размененото бебе е пред камерите

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови