Разрешиха създаването на специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация в Сливен

OFFNews 17 юни 2020 в 14:03 1633 0

Министерският съвет прие Решение за одобрение създаването на „Св. Лука - Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация“ ЕООД, гр. Сливен, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Тригодишният бизнес план за развитие на „Св. Лука - Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация“ ЕООД, гр. Сливен предвижда лечебното заведение да разполага със 100 легла за лечебна дейност по физикална и рехабилитационна медицина и 100 легла за продължително лечение по вътрешни болести.

Оценката на потребностите, изготвена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ спрямо Националната здравна карта, идентифицира потребност от допълнителни болнични легла по специалност физикална и рехабилитационна медицина, изразяваща се в недостиг към настоящия момент от 9 легла, а за продължително лечение — изразяваща се в недостиг от 75 легла. Броят на леглата за продължително лечение в област Сливен е едва около една трета от установените потребности за населението.

Заявеното в бизнес плана отделение без легла по физикална и рехабилитационна медицина, с разкрити 30 места за краткотраен престой, не попада в обхвата на Националната здравна карта и за него не може да бъде извършена оценка на потребностите.

Получено е и становище от НЗОК, според което е нецелесъобразно увеличаването на финансирането на лечебните заведения за болнична помощ в област Сливен за заплащане на дейности, които се изпълняват от съществуващите лечебни заведения.

По тази причина Министерският съвет одобри създаването на „СВ. ЛУКА“ ЕООД, гр. Сливен, която да осъществява медицински дейности по медицинската специалност физикална и рехабилитационна медицина, както и продължително лечение по вътрешни болести, за които е установена потребност съгласно Националната здравна карта: вътрешни болести, кардиология, нервни болести, ревматология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови