Разширяват кръга от роднини, които ще дават съгласие за донорство

OFFNews 20 август 2019 в 11:30 1720 0

Снимка Pixabay

Министерството на здравеопазването предлага разширяване на кръга от роднини, които ще дават съгласие за донорство. Промените са заложени в Проекта на Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки включен в Закона за лечебните заведения.

Целта на промените е да се увеличи на броя на донорите, да се предизвика дискусия за кръстосаното донорство, и да се въведе трансплантацията на матка, като иновативен метод за разрешаване на репродуктивните проблеми.

За да се увеличи броя на донорите се разширява кръга от роднини, които могат да дадат съгласие за това. Към момента съгласие могат да дават само съпруг или родител, дете, брат или сестра. С промените се дава възможност воля за донорство да изразяват и други роднини по съребрена линия до четвърта степен, включително при родство, възникнало след осиновяване, но не по-рано от три години от осиновяването.

Изрично обаче се пояснява, че всеки следващ ред роднини могат да формират воля единствено при липса на по-близки.

Предлага се и възможност лицата, които са съгласни да бъдат донори, да бъдат вписвани в регистрите на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. 

От министерството заявяват, че важна цел на законопроекта е и провокиране на дискусия, дали да се разреши кръстосаното донорство България.

„Това е донорство на принципа на реципрочност – при наличие на двама реципиенти и съответно двама донори (техни роднини), които желаят да им дарят орган или тъкан, но са биологично несъвместими, да се допусне трансплантация на тези двама нуждаещи се пациенти чрез размяна на донорите (нероднини), ако те са съвместими със съответните реципиенти. Въпросът поражда много дискусии, поради което преди да се вземе решение е от особено важно значение да се постигне обществен, медицински и институционален консенсус по въпроса“, пише в мотивите на МЗ.

При липса на широка подкрепа предложението няма да бъде включено в окончателния законопроект, допълват от министерството и уточняват, че идеята се предлага за дискусия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови