Рекордна смъртност от коронавируса в Китай

Нов метод за диагностициране в Хунбей установи повишена заболеваемост

OFFNews 13 февруари 2020 в 15:03 4423 0

През последните 24 часа броят на жертвите на новия коронавирус в провинция Хубей се е увеличил с 242 души. Това рекорд по смъртност за денонощие от началото на епидемията, съобщи Франспрес.

По данни на местните власти починалите досега са най-малко 1355. Има 14 840 нови случая на заразени в тази централна провинция, огнище на епидемията от вирусна пневмония, с което общият брой на заболелите достигна близо 60 000. Това предполага, че Китай и светът са изправени пред много по-голяма криза, отбелязва агенцията.

Бумът е резултат от нов метод за диагностициране, след като само преди ден китайските здравни власти съобщиха, че епидемията може да бъде овладяна до април. 

Досега инфекцията се потвърждаваше единствено с тест на рибонуклеинова киселина, който обаче отнемаше дни за поява на резултат. РНК носи генетична информация, която позволява идентифициране на организми каквито са вирусите. Новият метод позволява сканиране с компютърна томография, което разкрива белодробни инфекции, съобщиха местните власти.

Изследването с компютърна томография ще помогне пациентите да получават лечение по-бързо и да се увеличат шансовете им за възстановяване, обяви здравната комисия в Хубей и добави, че новата технология за диагностициране се използва само в тази провинция.

Новият начин за диагностициране може да обясни скока в броя на смъртните случаи, заяви Рейна Макинтайър, ръководителка на изследванията по биосигурност в института Кърби при университета в Нов Южен Уелс.

"Коригирахме резултатите, свързани с лица, за които има подозрение, че са заразени и са идентифицирани напоследък. След това спрямо тази група приложихме нови стандарти за класификация, които ще се използват и по-нататък при диагностициране на заразените", се казва в изявление, публикувано на сайта на комисията по въпросите на хигиената и здравеопазването в Хубей, цитирано от ТАСС.

Според проф. Дейвид Хейман от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, в Китай са променили определението за това какво всъщност е болестта и сега се приемат за болни хора, които имат по-малко симптоми, съобщи Би Би Си.

Междувременно японският министър на здравеопазването Кацунобу Като съобщи за нови 44 случая на заболели от коронавирус на борда на круизния кораб "Даймънд принцес", цитиран от Ройтерс.

Така общият брой на заразените пътници и членове на екипажа достигна 218 от общо над 3700, които бяха първоначално на борда.

Здравният министър каза, че възрастните хора на борда, чиито изследвания са отрицателни, могат да напуснат кораба преди края на карантинния период на 19 февруари. Те ще бъдат временно настанени на място, избрано от правителството.

Круизният кораб бе поставен под карантина на 3 февруари, тъй като един от пътниците е дал положителна проба за вируса, след като се качил на плавателния съд в Хонконг в края на януари.
Тези, които са дали положителни проби на борда, биват евакуирани и хоспитализирани в Япония. Има спорове обаче доколко е ефикасна карантината, тъй като почти всеки ден се съобщава за десетки нови случаи.

Освен това повечето от пътниците са възрастни и са затворени в каютите си, някои от които нямат дори прозорци. Това поражда опасност за здравето им.

В Хонконг училищата остават затворени до 16 март. Въвежда се програма за онлайн обучение, съобщиха местните образователни власти. В 7,4-милионния град има 50 потвърдени случая на заразени и един починал вследствие от болестта.

Под 20-дневна карантина бе поставен и виетнамският град Сон Лой близо до столицата Ханой, съобщи Франс прес, като се позова на министерството на здравеопазването. Мярката беше наложена след като в градчето с 10 хиляди жители пет души се разболяха от причинена от коронавируса пневмония.

Общият брой на заболелите в ЕС досега е над 30. Заради коронавируса бе активиран механизмът на Общността за гражданска защита, като Европейската комисия изпрати два самолета до китайския град Ухан и околностите му, с които да бъдат репатрирани европейските граждани.

Вчера председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер определи срещата на министрите като "твърде закъсняла". Той припомни, че няма общ подход към идващите хора извън ЕС, които са били в Китай през последните месеци.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови