Ректорът МУ Варна с награда за принос към пулмологичната общност

OFFNews 22 октомври 2019 в 11:19 1148 0

Проф. д-р Красимир Иванов, ректор на МУ Варна, беше удостоен с Почетния знак на една от първите научни организации на медиците у нас - Българското дружество по белодробни болести (БДББ), което отбелязва 110 години от създаването си.

Проф. Иванов получи наградата за заслуги в реализирането на инициативите на дружеството в областта на обученията на специалисти пулмолози и организацията на големите научни форуми с международно участие, които традиционно се провеждат в партньорство с Варненския медицински университет.

С почетния знак на пулмологичната общност бяха удостоени и уважаваните варненски специалисти проф. д-р Красимира Кисьова, дългогодишен ръководител на Катедрата по белодробни болести към Медицинския университет - Варна и учител на няколко поколения пулмолози и досегашният председател на Българското дружество по белодробни болести доц. д-р Диана Петкова, която води организацията два последователни мандата от 2014 до 2018 г., а сега е зам.-председател на дружеството.

Наградите бяха връчени по време на Юбилейната научна среща на Българското дружество по белодробни болести. С нея едно от първите медицински научни дружества у нас и активен член на Европейското респираторно общество, празнува 110 години от своето създаване. В срещата участваха повече от 250 уважавани специалисти от страната и чужбина, които дискутираха нови изследвания за лечението на ХОББ, астма и белодробен карцином.

По повод юбилея Управителният съвет на БДББ удостои с Почетен знак на дружеството чуждестранни учени и български медици. 

Посмъртно с Почетен знак бяха удостоени лекари, оставили паметна следа в историята на българската пулмология, сред които е и проф. д-р Златан Златанов, дългогодишен ръководител на Катедрата по белодробни болести към Медицински университет Варна.

Висока оценка за форума и за работата на Българското дружество по белодробни болести даде проф. Йоана Хоростовска, генерален секретар на Европейското респираторно общество (ERS).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови