Роботизирана 3D хирургия на живо за първи път в България на международния конгрес SERGS 2019 София

OFFNews
26 септември 2019 в 13:55 | 517 |0

От днес до 28 септември България ще бъде домакин на XI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия. Над 350 специалисти и студенти по медицина от цял свят ще вземат участие в Европейския Конгрес по роботика SERGS 2019 София.

По време на конгреса присъстващите ще станат свидетели на първото у нас излъчване на живо на 2 операции в 3D формат. Едната ще бъде робот-асистирана интервенция, която ще бъде извършена от екипa на проф. д-р Григор Горчев от МУ-Плевен, а втората – фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технологията от екипа на доц. д-р Добромир Димитров от МУ-Плевен.

Пленарни лекции ще изнесат водещи хирурзи от САЩ и Европа, а за първи път в европейския форум по роботика ще вземе участие и т.нар. Световен Отбор (SLS World Team) от топ хирурзи на Световната асоциация по лапароендоскопска хирургия.

МУ-Плевен спечели домакинството на SERGS 2019: XI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия преди четири години в Париж след сложна конкурсна процедура. Проф. Славчо Томов, Ректор на МУ-Плевен, член за втори мандат на Съвета на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия SERGS, е председател на научния комитет на форума. Проф. д-р Григор Горчев, Почетен Ректор на МУ-Плевен, е президент на конгреса в България.

Няма коментари към тази новина !