Роднина на COVID-19 ни разболявал през 2008, 50% от българите с имунитет

OFFNews 27 юли 2020 в 09:36 10713 0

Вирус, подобен на COVID-19, е разболявал българите още през 2008 г. и това е вероятната причина не всички хора у нас да се заразяват сега. 

Това се твърди в нова научна публикация, според която срещналите се с този родствен вирус имат изграден имунитет, обяви  пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той добави, че наименованието на вируса е „CoV-2008/Bulgaria”. 

„Факт е, че този вирус е бил в България и по всички изчисления изглежда, че около 50% от населението имат някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в напреднала възраст”, уточни специалистът.

Аскорбиновата киселина винаги е имала ефект върху кръвоносната система в посока да подпомага кръвосъсирването. Ясно е, че COVID-19 причинява ендотелит, който прави така, че в кръвоносните съдове да се образуват тромби. Всяко нещо, което подпомага кръвосъсирването, може да има неприятен ефект. Всички протоколи за лечение на коронавирус включват и антикоагуланти”, обясни д-р Симидчиев, като коментира забраната да се пие витамин С при заболели. 

Вирусите, които циркулират през зимата, са много близки, затова е добре хората да се ваксинират срещу грип. Ако срещнем 2 вируса и те ни заразят, може да се разболеем от двата. Но това не означава, че двете инфекции ще се изкарат по-тежко - имунната система ще даде по-слаб отговор, като си раздели силата в две битки, стана ясно от думите на д-р Симидчиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови