С линеен ускорител най-ново поколение ще лекуват в университетската болница в Пловдив

OFFNews 12 август 2020 в 13:28 1721 0

С нов линеен ускорител от последно поколение ще работи Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, съобщи началникът й д-р Мария Влайкова. 

Тя поясни, че чрез новата технология пациентите ще получават много по-висока и прецизирана доза в облъчваните органи и части от обема, при по-добро запазване на критичните структури.

С новата придобивка ще може да се провежда и радиохирургия на почти всички органи. Това ще се прави независимо от радиохирургията, извършвана с другия апарат от най-висок клас – кибернож, уточниха от Клиниката по лъчелечение.

Ангажиран е екип от 6 лекари, 4 физици и 10 лаборанти. Новата придобивка ще даде възможност за разширяване на обхвата изследвани пациенти. Среднодневно около 100-120 човека получават лъчетерапевтични процедури. Броят на пациентите за година е 1500-1700.

Статистиката на лечебното звено отчита увеличаване на пациентите, които се подлагат на радиохирургия с кибернож. Доскоро съществуваше ограничение за максимален брой от 5 пациенти на месец, което вече е премахнато от НЗОК.

„Ние сме клиника, която разполага и със сектор за метаболитна брахитерапия на пациенти, получаващи радиоактивен йод 131, за лечение на карцином на щитовидната жлеза“, каза д-р Влайкова.

В клиниката се провежда още лъчехимиолечение на пациенти с тумори на глава и шия, карцином на шийката на матката, както и на деца със злокачествени заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови