СЛК с дарения за столичните болници, фармацевтичните компании предоставят апаратура и маски

OFFNews 08 април 2020 в 12:34 1181 0

Столична лекарска колегия (СЛК) направи нови дарения на университетските и общинските болници в София. Това са "Пирогов", ВМА, "Александровска", "Св. Анна", УСБАЛ по Онкология, "Майчин дом", Инфекциозна болница, Първа МБАЛ, Пета МБАЛ, Втора МБАЛ и служители на ЦСМП-София, съобщиха от колегията.

Освен тях помощи са раздадени и на 235 лични лекари, 12 групови практики, 11 Медицински центрове. Даренията включват бързи тестове, шлемове, очила, маски, термометри за дистанционно мерене на температура и ръкавици, закупени с пари от Фонд за взаимопомощ на Столична Колегия.

Вече са подадени списъци в ДЗИ за застраховане на 1300 медици. Предстои и даване на еднократни помощи в размер на 800 лв., на колеги, заболели от COVID-19.

Дарение за Министерството на здравеопазването на стойност 106 500 лева предоставя Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). Това решение бе взето на извънредно заседание на Управителния съвет на Сдружение БОВЛ. 

Дарението към Министерството на здравеопазването е в натура и е предназначено за ключови звена от системата на здравеопазване. Във връзка с изострената необходимост от висококачествено оборудване на отделенията за интензивни грижи, се предоставя един респиратор от висок клас за интензивно лечение на критично болни с COVID-19.

Дарението към Столичната регионална здравна инспекция към МЗ е свързано с нарастващата важност на ранната диагностика на COVID-19 и представлява автоматизирана система и PCR китове за изолиране и откриване на вируса. Системата позволява автоматизиране на най-дългия процес от молекулярния анализ на COVID-19. Тя работи напълно самостоятелно и извършва всички стъпки от изолирането на РНК от клиничните проби. Системата позволява изолиране на до 48 проби едновременно за 15-20 мин. Дарението включва и PCR китове за изолиране и детекция на SARS-CoV-2 (COVID-19), базирани на методика, препоръчвана за работа от Световната здравна ор-ганизация.

Дарението към Центъра за спешна медицинска помощ – София е насочено към предпазване на екипите на първа линия, които се борят за спасяване на всички спешни случаи в столицата, и представлява маски за многократна употреба стандарт FFP3 в количество 5,300 броя.

Актът на дарителство се осъществява с подкрепата на всички членове на Сдружението: Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българския фармацевтичен съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови