СЗО констатира недостатъчни грижи за болните с епилепсия в страните с ниски доходи

OFFNews 24 юни 2019 в 15:12 2028 0

Снимка Pixabay

Недостатъчни грижи за болните с епилепсия в страните с ниски доходи констатира Световната здравна организация (СЗО).

Три четвърти от хората в тези страни не получават адекватно лечение, което повишава риска от преждевременна смърт, а в много случаи води до пожизнената им стигматизация.

Изводът е от доклада «Epilepsy, a public health imperative», публикуван преди дни от организацията. Документът е изготвен съвместно с Международната лига за борба с епилепсията и Международното бюро по епилепсия – водещи неправителствени организации ангажирани със заболяването.

„Пропуските в лечението на епилепсията са недопустимо много, при положение че при 70% от болните пристъпите могат да бъдат предотвратени при осигурен достъп до лекарствени средства“, заяви д-р Тарун Дуа, сътрудник към Департамента на СЗО по психично здраве и злоупотреба с психотропни вещества.

При болните от епилепсия рискът от преждевременна смърт е три пъти по-голям.

Това се обяснява преди всичко с липсата на достъп до качествени здравни услуги на болните, при които епилептичните припадъци са по-продължителни или се случват твърде често, без периоди на ремисия. Друга част от леталните случаи при тези пациенти са резултат от предотвратими индиценти като удавяне, травми на главата и изгаряния.

Почти половината от възрастните с епилепсия имат поне още един здравословен проблем. Най-често това са депресията и тревожното разстройство – 23% от тях се сблъскват с клиничната депресия, а 20% имат тревожно разстройство. Подобни нарушения на психичното здраве могат да влошат припадъците и да снижат чувствително качеството на живот. При 30-40% от децата с тази диагноза възникват проблеми с развитието и обучението.

Широките мащаби на стигматизацията

Тази болест много често е обект на стигматизация. „Свързаните с епилепсията негативни стереотипи са една от основните причини, заради които хората не се обръщат към специалист - коментира д-р Мартин Броуди, президент на Международното бюро по епилепсия. – Много деца с епилепсия не посещават училище, а възрастните се отказват от работа, шофиране и дори от създаване на семейство. На тези нарушения на правата на човека, с които се сблъскват хората с епилепсия, трябва да бъде сложен край.“

Сред приоритетите на СЗО е провеждането на информационни кампании, чиято цел е да бъде преодоляна стигмата свързана с епилепсията и инициирането на законодателни промени срещу дискриминирането на хората с тази диагноза.

25% от случаите на епилепсия могат да бъдат избегнати

Причините за отключване на заболяването включват травми в пренаталния период, черепно-мозъчни травми, инфекции, поразяващи главния мозък (менингит, енцефалит), и инсулт. Според доклада на СЗО профилактиката на епилепсията трябва да включва мерки свързани с майчиното и детско здравеопазване, борбата с инфекциозните болести, профилактиката на травматизма и сърдечно-съдовите заболявания.

Известяването на травми в пренаталния период може да улесни скрининга на рисковите бременности и наблюдението на бъдещата майка от специалисти. Намаляването на случаите на епилепсия може да бъде постигнато и с имунизации срещу пневномия и менингит; програма за борба с маларията в ендемичните райони; намаляване на пътно-транспортния травматизъм, случаите на насилие, както и с редовни профилактични прегледи.

Епилепсията е едно от най-разпространените неврологични заболявания в света. От нея страдат почти 50 милиона души от всички възрасти. Над 70 хиляди са болните у нас, почти половината от тях са деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови