СЗО: 44 милиона деца по света са пушачи, тютюневите компании ги манипулират

OFFNews 29 май 2020 в 16:01 2081 0

44 милиона деца между 13 и 15 години пушат цигари, съобщават от СЗО в навечерието на 31 май, когато се отбелязва Световният ден без тютюнопушене. 

Организацията стартира кампания, която има за цел да покаже на децата как индустрията се опитва "да ги манипулира да използват смъртоносните им продукти" и призова социалните мрежи да забранят рекламите с тютюневи изделия.

Тютюневите компании целенасочено използват "смъртоносни тактики" срещу децата и ги зарибяват да пушат, предупреди организацията, която твърди, че производителите на цигари продължават да прилагат нови начини, за да накарат най-младите да пушат. Според СЗО неслучайно голяма част от пушачите са под 18-годишна възраст.

Организацията призова всички сектори да помогнат за спиране на маркетинговите тактики за рекламиране на цигари и съответните индустрии, които подлъгват децата и младите хора.

В някои държави, където няма регулации, тютюневите продукти са близо до сладките в супермаркетите, алармират от СЗО.

90% от всички пушачи започват да пушат под 18-годишна възраст, което според организацията е целенасочено, а не някаква грешка.

Индустрията харчи по 1 милион долара на час за маркетинг. Компаниите го правят, за да откриват нови потенциални пушачи: 8 милиона души умират преждевременно на година, сочи статистиката на СЗО.

Данни от 39 държави показват, че около 9% от децата на възраст между 13 и 15 г. използват електронни цигари. Голямо увеличение е регистрирано в САЩ.

По време на пандемията от коронавирус някои тютюневи компании слагат логото си на безплатни маски. Индустрията осигурява доставки на цигари по домовете, като има и лобиране тютюневите продукти да се определят за "основни", предупреди СЗО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови