СЗО: Антителата не са сигурен белег за имунитет срещу COVID-19

OFFNews 18 април 2020 в 18:34 5802 0

Снимка Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че засега няма твърди доказателства, че наличието на антитела в кръвта определя дали човек има изграден имунитет срещу новия коронавирус.

Изпълнителният директор на организацията д-р Майк Раян, който отговаря за спешните ситуации в здравеопазването, обяви още, че засега няма индикации, че голяма част от световното население е добило имунитет срещу заболяването.

"Съществува едно очакване, може би, че сме достигнали груповия имунитет и че мнозинството хора може би вече са с изградени антитела срещу вируса. Мисля, че доказателствата сочат точно обратното... така че груповият имунитет засега не решава задачата, която правителствата се опитват да решат", коментира Майк Раян.

Броят на оздравелите от COVID-19 пациенти, които след това отново са имали положителни тестове, повдигна въпроси за това как точно работят антителата срещу вируса.

Макар учените да твърдят, че засега няма доказателства, че оздравял пациент с повторен позитивен резултат от теста може да зарази други хора, това твърдение не е категорично отхвърлено от науката.

Професор Крис Дай от Оксфордския университет коментира, че в момента се хвърлят сериозни усилия, за да бъдат разработени надеждни тестове за антитела.

“СЗО с право подчертава, че какъвто и да е тест за антитела да ни направят, няма да можем да знаем със сигурност дали имаме имунитет към болестта, защото все още не сме изучили достатъчно добре как действа имунитетът при COVID-19", обяснява Крис Дай.

Ако тестове за антитела бъдат въведени в масова употреба, те трябва да са достатъчно сигурни, за да не пропускат позитивните случаи и да не дават фалшив резултат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови