СЗО: Кокаинът, детската урина и чесънът не предпазват от COVID-19

OFFNews 09 март 2020 в 12:05 18401 2

Новата вирусна епидемия роди всевъзможни митове за профилактиката и лечението на COVID-19. Това принуди Световната здравна организация да опровергае най-популярните неверни твърдения, свързани с инфекцията. 

1. Новият коронавирус (2019-nCov) може да се предаде чрез ухапване от комар.

Фактите: новият коронавирус не се предава с ухапване от комар. 

Това е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път, т. е. при вдишване на капки, които се отделят от дихателните пътища на болния при кашляне, кихане, чрез слюнка или секрет от носа. Към момента няма информация, че заразяването може да стане с ухапване от комар. За да се защитите от инфекцията, трябва да спазвате дистанция от хора, които имат симптоми на вирусно заболяване, да спазвате хигиенните правила и да миете ръцете си по-често.

2. Детската урина е профилактично средство срещу COVID-19.

Фактите: детската урина не може да профилактира новата коронавирусна инфекция.

Урината не убива вирусите и бактериите. Възможно е да съдържа малки количества вирусен или бактериален материал. Миенето на ръце и обработването на повърхностите с детска урина няма да ви защитят от коронавируса. Необходимо е редовно да дезинфекцирате ръцете си със спиртосъдържащо средство или да ги миете със сапун и вода. За обработка на повърхностите в помещенията използвайте битов дезинфектант.

3. Коронавирусът не вирее при ниски температури.

Фактите: пребиваването на улицата в студено време не унищожава коронавируса.

Температурата на човешкото тяло се поддържа между 36,5-37 градуса, независимо от температурата на околната среда. Затова няма никакви основания да се предполага, че ако се разхождате навън в студено време ще сте защитени от COVID-19 или други вирусни заболявания. Най-ефективният способ за профилактика е редовното дезинфекциране със спиртосъдържащ антисептик или измиването с вода и сапун.

4. Кокаинът защитава срещу коронавирус.

Фактите: Кокаинът не защитава срещу заразяване с коронавирус и е опасен за здравето.

Това е стимулиращ наркотик, който създава зависимост. Приемът му предизвиква опасни странични ефекти и вреди на здравето.

5. Коронавирусът може да се предава чрез предмети – монети или банкноти.

Фактите: рискът от заразяване с коронавирус посредством предмети – монети, банкноти, банкови карти е незначителен.

По предварителни данни коронавирусът съхранява своята жизнеспособност върху повърхности в продължение на няколко часа. Всеки предмет може да бъде заразен с него, ако болен кихне, кашля върху него или го докосне. При спазването на хигиенните правила рискът да се заразите по този начин е незначителен.

6. Коронавирусът може да се разнесе на 8 метра при кашляне или кихане.

Фактите: Капките, които се отделят при кихане и кашляне, могат да се разпространят на не повече от метър.

Когато инфектираният кашля или киха, вирусът се отделя от организма му при издишване, на определено разстояние. За да се защитите, е необходимо да спазвате дистанция от всички, които проявяват симптоми.

7. Сушилните за ръце унищожават коронавируса.

Фактите: не, тези уреди не убиват коронавируса. Средствата за дезинфекция на ръцете вече многократно са оповестени. Едва след като старателно сте измили ръцете си със сапун и вода, можете да се изсушите с кърпа или на сушилник.

8. Маските с филтър могат да се използват повторно, ако се изперат или стерилизират с антисептик.

Фактите: не, не се допуска повторно използване на маските, били те обикновени или с филтър. Ако сте в тесен контакт с човек, заразен с коронавирус или друга респираторна инфекция, лицевата повърхност на маската е заразена. След използването й трябва да я свалите, без да докосвате външната й страна, и да я изхвърлите в затворен контейнер. След това дезинфекцирайте ръцете си или ги измийте са вода и сапун.

9. Ултравиолетовата лампа има дезинфекциращ ефект и унищожава коронавируса.

Фактите: UV лампата не трябва да се използва за стерилизиране на ръцете или други части от тялото, тъй като може да увреди кожата.

10. Обработката на повърхностите с етанол или хлорсъдържащ разтвор унищожава коронавируса.

Фактите: не, обработката на повърхностите с етанол или хлорсъдържащ разтвор няма да унищожи вируса, който вече е попаднал в организма.

Но подобни вещества могат да увредят дрехите или лигавиците на човека. Трябва да се помни, че както спиртът, така и хлорният разтвор са ефективни за дезинфекция на повърхностите, но се използват превантивно и при спазване на правилата за употребата им.

11. Домашните любимци могат да ни заразят с коронавирус.

Фактите: към момента няма никакви доказателства, че домашните животни могат да бъдат приносители на вируса.

Освен това при контакт с тях задължително трябва да се мият ръцете. Това ще ви защити от редица бактерии, които наистина можете да прихванете от домашните любимци.

12. Ваксините срещу пневмония защитават от коронавируса.

Фактите: ваксините против пневмония, като пневмококовата ваксина или ваксината против хемофилус инфлуенце тип Б не защитават от коронавируса.

Този вирус е различен от всички останали и за него се изисква специална ваксина. Все пак ваксинирането срещу грипните вируси е препоръчително.

13. Редовното промиване на носа със солен разтвор защитава от заразяване с коранавирус.

Фактите: не, няма научни данни, че редовните промивки на носа със солен разтвор имат защитен ефект.

Това би могло да ускори лечението на хрема, но няма доказателства, че е ефективно при респираторна инфекция.

14. Чесънът ни защитава от коронавируса.

Фактите: чесънът е полезен за здравето, има определени противомикробни свойства. Няма данни обаче да е ефективно средство за профилактика срещу новия коронавирус.

15. Втриването на сусамово масло в кожата помага срещу COVID-19.

Фактите: не, сусамовото масло не убива COVID-19.

Той може да бъде унищожен само с някои дезинфектанти – на хлорна основа, етерни разтворители, 75% алкохол, пероцетна киселина и хлороформ. Използването на някои от тях обаче може да е опасно за здравето.

16. Коронавирусът поразява само възрастните хора.

Фактите: всеки може да се зарази, независимо от възрастта.

Старите хора имат повече хронични заболявания, които се обострят при тази инфекция, затова са изложени на по-висок риск от тежко протичане на болестта или смърт.

17. Антибиотиците са ефикасно средство за профилактика и лечение на коронавируса.

Фактите: антибиотиците не действат на вируса.

Те лекуват само бактериални инфекции. На пациентите с коронавирус може да бъде назначено антибиотично лечение при съпътстваща бактериална инфекция.

18. Има лекарствени средства за профилактика и лечение на коронавирусната инфекция.

Фактите: Към момента такива средства няма.

На заразения пациент се оказва помощ за лечение на симптомите, а при по-тежките случаи се осигурява поддържаща терапия. В момента се работи по създаването на специфични медикаменти против новия коронавирус и предстоят клиничните им изпитания. СЗО и партньорите й съдействат за ускоряването на този процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

10.03 2020 в 07:17

Ракията пази от всичко и лекува всички болести. Не случайно територията е на първо място в света по смъртност.

15509

1

Бухльо

09.03 2020 в 13:40

За ракията не казват че не пази...
Ясно е сямо, че в Габрово и Плевен правят слаба ракия.