СЗО: Рано е да се предсказва край на епидемията от коронавирус

OFFNews 13 февруари 2020 в 10:02 1883 0

Все още е прекалено рано да се предскаже кога ще настъпи краят на епидемията от новия коронавирус, появил се в Китай. Това заявиха от Световната здравна организация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тедрос Аданом Гебрейесус, ръководителят на СЗО съобщи, че броят на случаите на зараза с новия коронавирус в Китай се е стабилизирал, но предупреди, че на това очевидно забавяне в разпространението на епидемията трябва да се гледа изключително предпазливо.

Главният учен на СЗО Сумая Сваминатан информира, че четири потенциални ваксини за новия коронавирус са били разработени и тестовете с тях могат да започнат до няколко месеца, предаде ДПА. Изпитанията на една или две от най-обещаващите ваксини ще могат да започнат върху хора до три или четири месеца. Експертът обаче припомни, че ваксината да може да е на разположение за по-широка употреба едва след година-година и половина.

В допълнение няколко съществуващи медикамента ще бъдат изпитани, за да се види дали могат да бъдат използвани в лечението на новия коронавирус, кръстен вчера Covid-19, каза още специалистът.

Междувременно Великобритания обяви, че има девети случай на зараза с новия коронавирус, предаде Ройтерс. Става дума за пациент, заразил се в Китай. Заразеният е бил прехвърлен в специализиран център в Лондон.

Заради коронавируса световният конгрес на мобилните технологии в Барселона е анулиран, предадоха световните агенции. Той трябваше да се проведе от 24 до 27 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови