СЗО кръсти коронавируса Covid-19, жертвите му вече са 1016 души

OFFNews 12 февруари 2020 в 08:24 2785 0

Д-р Тедрос Аданом Гебрейесу

Световната здравна организация кръсти коронавируса Covid-19. Името обяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесу пред репортери в Женева, съобщи Би Би Си.

Вирусът бе именуван след като броят на жертвите му надхвърли 1000. Десетки хиляди са заразени.

Д-р Гебрейесу призова света да се бори с новия вирус колкото се може по-агресивно. Той определи новия вирус за по-мощен от всяка терористична атака и призова борбата с него да е като с обществен враг №1.

Новото име е съставено от думите "корона", "вирус" и "заболяване" ("corona", "virus", "disease"). 19 представя годината на появата му - 2019-а (взривът бе оповестен от СЗО на 31 декември 2019 г.).

Към момента заразени от него са 44 653 души в Китай. 4740 от тях са оздравели. Смъртните случаи надхвърлиха тези от епидемията от ТОРС през 2002-2003.

В понеделник 103-ма починаха само в провинция Хубей, в чийто град Ухан бе регистриран първият случай. Общо смъртните случаи са 1 016. Сред жертвите на вируса е и откривателят му.

Добрата новина е, че броят на заразените започва да спада. В понеделник те са с 20% по-малко от предходния ден - намалението е от 3 062 на 2 478.

Въпреки реакцията си (в Китай например бе построена нова болница за 10-ина дни, цели градове и круизни кораби бяха поставени под карантина, почивните дни за Лунната нова година бяха удължени) властите в Китай са критикувани за действията си във връзка с контрол над болестта. Партийният секретар на здравната комисия в Хубей и ръководителят на комисията бяха сред тези, които загубиха работата си.

Д-р Гебрейесу обаче похвали мерките, които Китай предприема. Според него те "намаляват разпространението в останалата част от света".

Американският Федерален резерв обаче предупреди, че нарушенията в китайската икономика може да "прелеят" и засегнат останалата част от света. Виждаме, че това вече се случва в автомобилната индустрия, която е захранвана с части за производството си в голяма степен именно от Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови