СЗО не призна 'прегарянето" за болест

OFFNews 30 септември 2019 в 15:20 1196 0

Снимка Pixabay

Експертите на СЗО отсъдиха, че "прегарянето" е състояние, свързано с процеса на работа, а не болест. Според представител на пресслужбата на организацията, понятието, често представяно като „изтощение“, е въведено в новата Международна класификация на болестите, за да служи за основа при определяне на тенденциите и статистиките в здравеопазването.

По-късно обаче представители на СЗО внесоха поправки с мотива, че "прегарянето" вече е регистрирано в предходна класификация в главата: „Фактори, които влияят на здравното състояние“.

Те посочиха, че определението за „прегаряне“ се описва като „синдром, появяващ се в резултат на хроничен стрес, който не може да бъде преодолян“ и се характеризира с три елемента: чувство на изтощение, негативни емоции свързани с работата, снижаване на професионалната ефективност.

Тъй като „прегарянето“ е явление с делови контекст не бива да бъде съотнасяно към други сфери на живота. Като цяло хората изпадат в състояние на прегаряне заради неразпознаваемостта на симптомите, което забавя диагностиката.

Новата класификация на болестите на СЗО беше публикувана през миналата година и официално приета от държавите по време на 72-та сесия на СЗО. Тя влиза в сила от 1 януари 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови