СЗО подготвя мисия за Китай. Ще доказва животинския произход на COVOD-19

OFFNews 07 май 2020 в 15:54 2354 1

СЗО подготвя нова мисия в Китай, която ще има задачата да докаже животинския произход на новия коронавирус. Това беше съобщено по време на виртуалния брифинг на организацията в Женева.

В отговор на критиките, отправяни от САЩ към световната организация за привилегии на Китай, д-р Тедрос Гебрейесус отговори, че СЗО има еднакво отношение към всички страни-членки и информира публично света за техните официални доклади веднага след получаването им. Това се е случило и с доклада на Китай за разпространението и начина на предаване на новия коронавирус.

По думите на д-р д-р Гебрейесус правилото в СЗО и други агенции на ООН, е, докладите на държавите-членки да се публикуват такива, каквито са.

„Най-важното е, че в нашите насоки в средата на януари информирахме за вероятността от предаване от човек на човек, което помогна на страните да се подготвят. Това е цялата истина“, каза генералният директор на СЗО и допълни: „Докато огънят бушува, мисля, че фокусът ни не трябва да се разделя“.

По време на брифинга от СЗО предупредиха, че страните, които започват да разхлабват ограничителните мерки, трябва да подхождат с изключително внимание, защото рискуват бързо увеличаване новите случаи на COVID-19. Организацията препоръчва страните да поставят акцент върху необходимостта от ефективни системи за проследяване и осигуряване на карантина.

„Рискът от връщане към рестрикциите остава много реален, ако страните не управляват прехода изключително внимателно и поетапно“, каза Гебрейесус. Неговите думи бяха подкрепени от дългогодишния експерт епидемиолог на СЗО д-р Мария ван Керхове, която бе категорична, че ако карантинните мерки се премахнат твърде бързо, вирусът може отново да се появи и тази опасност е напълно реална.

Директорът на Отдела на СЗО за спешни ситуация д-р Майк Райън поясни, че правителствата и спортните федерации трябва сами да решат кога и как да рестартират дейностите си, но също предупреди за особено внимание и настоя САЩ да предложат Съвет за управление на риска, ако прецени за необходимо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

1

Bad Horse

07.05 2020 в 16:58

Щом започваш с презумпцията че вируса е от животни, естествено ще го докажеш.

Виж друго е ако почнеш без презумпция за каквото и да е и разследваш до където те доведат фактите.
 
X

Подкастът на OFFNews