СЗО призова правителствата да не въвеждат отново карантина

OFFNews 03 август 2020 в 11:46 6068 0

Световната здравна организация (СЗО) призова правителствата да не въвеждат отново карантина срещу коронавируса. От организацията се опасяват за социалното и икономическо въздействие на подобни мерки, пише британският "Телеграф".

Директорът на отдела за извънредни болести Мария ван Керхов коментира пред изданието, че карантината трябва да бъде заменена с „локализирани стратегии”.

Тя посочи, че икономическите, социалните и здравните вреди от карантината, която беше въведена в различна степен в повече от 100 държави, са „колосални”.

„СЗО не препоръчва въвеждането на карантина, но такава мярка трябваше да се използва в редица страни поради скоростта на разпространение на болестта. Надяваме се обаче, че страните няма да трябва да я въвеждат отново”, заяви Керхов.

Тя подчерта, че през следващите шест месеца няма да можем да разчитаме на създаването на „безопасна и ефективна” ваксина срещу COVID-19.

Вместо това Керхов призова държавите да използват наличните в момента инструменти, за да прилагат „индивидуален, ограничен, локализиран” подход срещу заразата.

„Скоростта на научната работа в тази посока беше изключителна ... сега имаме инструменти, които могат да предотвратят предаването на болестта и да спасят човешки животи”, посочи епидемиологът, визирайки мерки като проследяване на контакти, мащабно тестване, физическо дистанциране и носенето на маски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови