СЗО призовава за общодостъпна ваксина, Бразилия с поръчка за 360 млн. долара

OFFNews 07 август 2020 в 09:13 1744 0

Икономическото възстановяване по света би могло да дойде по-бързо, ако някоя ваксина срещу COVID-19 бъде предоставена на всички като обществено благо, заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, цитиран от "Ройтерс".

Той говори в онлайн панелна дискусия с членове на форума за сигурност в Аспен. 

Национализмът не е добър знак и няма да ни помогне, каза той като намек за конкурентната борба на страни и фармацевтични компании.

Попитан за предложената руска ваксина директорът по спешни ситуации на СЗО Майкъл Райън заяви, че са необходими данни от изпитвания, за да се гарантира, че всички ваксини са безопасни и ефективни.

Райънотбеляза, че властите трябва да могат да докажат ефикасността на коронавирусната ваксина чрез традиционните клинични изпитвания, които предвиждат умишленото излагане на ваксинирани доброволци на вирус, за да се види дали ваксината работи.

Междувременно бразилският президент Жаир Болсонаро издаде указ, с който се нарежда отделянето на 1,9 милиарда реали (356 милиона долара) за закупуване и евентуално производство на потенциалната ваксина COVID-19, разработена от AstraZeneca PLC и Оксфордския университет, предаде "Ройтерс".

Изпълняващият длъжността министър на здравеопазването в Бразилия Едуарду Пазуелу заяви, че ваксината може да бъде на разположение за бразилците до декември или януари.

Страната ще получи първоначално 100 милиона дози, което ще позволи ваксинирането на половината от населението на страната, а след това ще произведе ваксината на местно ниво. Болсонаро, който многократно е омаловажавал тежестта на пандемията, отново каза, че съпътстващата вреда от широко разпространената безработица, причинена от блокирането, налагана от държавните управители и кметовете, е по-лоша от самия вирус.

Бразилия остава най-тежко засегнатата в Латинска Америка. Досега са регистрирани близо 3 милиона потвърдени случаи на коронавирус, докато официалният брой на смъртните случаи е нараснал до над 98 000, сочат данни на министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови