СЗО прогнозира 81% ръст на онкозаболяванията в бедните страни

4 февруари - Световен ден за борба с рака

OFFNews 04 февруари 2020 в 11:23 1177 0

Снимка Pixabay

С 81 % ще се увеличат раковите заболявания в държавите със средни и ниски доходи до 2040 г.

Това сочат прогнозите на  Световната здравна организация (СЗО) и Международната агенция за изследване на рака. 

Причината според организациите е, че тези страни в момента насочват ограничените си ресурси в борбата с инфекциозните заболявания и подобряването на майчиното и детско здраве, вместо към битката с рака.

„Бремето на рака е значително и се увеличава. Един от всеки пет души ще развие някаква форма на рак през живота си. Вероятно е всяко семейство да бъде засегнато от болестта. Тя е причина за смъртта на средно десет милиона души годишно, или един на всеки шестима починали умира от рак“, казва Андре Илбави, който отговаря за контрола върху болестта от СЗО коментира.

Според доклад, публикуван на днешния Световен ден за борба с рака, е нужна инвестиция от 25 милиарда долара през следващото десетилетие, за да бъдат спасени седем милиона души.

Според данни на Световната здравна организация една трета от смъртните случаи от рак са следствие на 5 водещи рискови фактори, свързани с лоши навици и неправилно хранене: високите нива телесни мазнини, недостатъчен прием на свежи плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, употреба на тютюневи изделия и алкохол. Добрата новина е, че при ранното диагностициране, преживяемостта се покачва значително. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови