СЗО с апел да се увеличи производството на дексаметазон

OFFNews 23 юни 2020 в 09:40 2703 0

Световната здравна организация (СЗО) призова да се увеличи производството на медикамента дексаметазон, за който има данни, че дава добри резултати при пациенти с COVID-19 в тежко състояние, предаде БТА.

Призивът беше отправен, след като британски учени съобщиха, че дексаметазонът намалява значително смъртността при пациенти с COVID-19.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус подчерта, че мощният стероид трябва да се използва само при болни в сериозно или критично състояние. По думите му лекарството не е скъпо и се произвежда от много фармацевтични компании:

"Следващото предизвикателство е да увеличим производството и бързото и справедливо разпространение на дексаметазона в целия свят, като се съсредоточим върху местата, където той е най-нужен".

Междувременно над 9 милиона достигна броят на случаите на COVID-19 по света.

В Бразилия - страната, която се превърна в епицентър на заразата в Латинска Америка, са регистрирани над 21 хиляди нови случая за последното денонощие, както и 654 починали.

Тризнаци в Мексико са дали положителен резултат за коронавирус в деня на раждането си. Редкият случай се обяснява с това, че и тяхната майка също е заразена, отбелязва Асошиейтед прес.

"Изглежда, че почти всеки ред достигаме нов мрачен рекорд. Вчера бяха регистрирани повече от 183 хиляди случая на коронавирус", каза генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови