СЗО с нови препоръки: Носете маски на обществени места

OFFNews
05 юни 2020 в 20:48 | 1518 |1

В петък Световната здравна организация (СЗО) актуализира своите насоки, препоръчвайки на правителствата по цял свят да помолят всички да носят маси за лице на обществените места, където съществува риск от предаване на Covid-19, за да се намали разпространението на пандемичната зараза, съобщава Ройтерс.

В своите нови насоки, провокирани от доказателства от проучвания, проведени през последните седмици, СЗО подчерта, че маските за лице са само едно от редицата средства, които могат да намалят риска от предаване на вируса и те не трябва да дават невярно чувство за защита.

"Маските сами по себе си няма да ви защитят от Covid-19", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пред репортери на редовния ежедневен брифинг.

"В райони, където се наблюдава разпространението на вируса, препоръчваме на хората на възраст на и над 60 години, както и на тези, които имат съответните показания, да носят маски, когато спазването на физическа дистанция е невъзможно. В допълнение, СЗО съветва правителствата да насърчават хората да носят маски на места, където инфекцията е широко разпространена и физическото дистанциране е затруднено. По-специално това важи за транспорта, магазините и други места, на които се наблюдава струпване на хора. Организацията смята, че медицинските маски трябва да се носят от всички хора, работещи в клиничното пространство на здравните заведения, а не само от персонала, полагащ грижи за пациентите", казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Според него е най-добре маските да бъдат трипластови.

Техническият водещ експерт на СЗО по Covid-19 - Мария Ван Керхов, заяви в интервю на Ройтерс: "Съветваме правителствата да насърчават широката общественост да носи маска. И ние уточняваме - платнени маски, а не медицински маски".

"Имаме нови констатации от изследвания“, добави тя. "Вече имаме доказателства, че ако това се извърши правилно, то може да представлява бариера за потенциални инфекциозни капчици".

По-рано СЗО заяви, че няма достатъчно доказателства за или против използването на маски от здрави хора на публични места. Организацията обаче винаги е препоръчвала медицинските маски да се носят от болни и от тези, които се грижат за тях.

Препоръките на здравната агенция към ООН всички здравни работници, които се занимават с пациенти с Covid-19 или със заподозрени случаи на респираторно заболяване, причинено от коронавируса, да носят медицински маски, са същите и сега, посочи Ван Керхов от СЗО.

Но този съвет се разширява, като се препоръча персоналът, който влиза в контакт с пациенти или с хора в клиники, болници, домове за грижи и жилищни помещения, също да носи маски по всяко време, посочи тя.

Препоръчани материали
Бабатунде

Рейтинг : 2199

05.06 2020 в 20:58 1
+ 0
- 0
Не е ли мааалко късно за тоз съвет ?