СЗО създава единен регистър на човешкия геном

OFFNews 30 август 2019 в 14:27 1465 0

Снимка Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) създава единен глобален регистър за изследванията върху манипулациите на човешкия геном. Решението е взето след призивите за прекратяване на практики, които бяха използвани в Китай миналата година, за да се модифицират генетично две момичета-близначки, съобщи АФП.

„Новите технологии за модифициране на генома са многообещаващи и надежда за онези, които страдат от болести, за които смятахме, че са неизлечими", заяви директорът на СЗО. „Но част от употребата на тези технологии представлява уникално и безпрецедентно предизвикателство – етично, социално, регулаторно и техническо", добави той.

Миналата година китайски учен съобщи, че е променил ДНК-то на близначки чрез молекулярни ножици, за да не могат да се заразят с ХИВ вируса. Той беше уволнен от университета, полицията започна разследване срещу него и му беше наредено да прекрати работата си. Но новината предизвика гнева на учени от целия свят, според които процедурата е неетична и потенциално опасна. СЗО създаде специална комисия, която да разследва случая. В момента 30 държави имат закони, които директно или индиректно забраняват клиничната употреба на генно модифициране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови