СЗО спира опитите с хидроксихлорохин, няма доказан ефект за лечението на COVID-19

OFFNews 18 юни 2020 в 08:45 1766 0

Световната здравна организация спира с тестовете на лекарството хидроксихлорохин за лечение на COVID-19, защото досега не е доказано медикаментът против малария да намалява смъртността при пациенти с коронавирус, предаде "Fox news". 

По време на досегашните изпитания на антималарийното лекарство не е констатиран негов значим антивирусен ефект, съобщава СЗО. 

Преди два дни Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) оттегли извънредно издадената си препоръка за лекуване на заболели от коронавируса с хидроксихлорохин, защото липсата на ефект е била констатирана както от международното тестиране, известно като "Солидарност", така и от подобно проучване във Великобритания.

Решението разгневи президента на САЩ Доналд Тръмп, който промотира препарата преди време и дори обяви, че го приема профилактично срещу заразата с новия коронавирус. Тръмп подчерта, че изследвания в други страни показват добрите резултати на лекарството при пациенти с коронавирус и, че само американските агенции не схващат предимствата на препарата.

Хидроксихлорохинът се прилага от десетилетия срещу малария и за лечение на автоимунни заболявания като лупус и ревматоиден артрит. Искането за отнемане на временното разрешително е постъпило от Гари Дисброу, заместник помощник секретар на управлението за биомедицински изследвания и развитие (BARDA).

Временното разрешително за използване на препарата в болници в САЩ бе издадено през март. Тогава президентът Тръмп обяви, че комбинацията от хидроксихлорохин и антибиотика азитромицин "има реалния шанс да се превърне в един от най-значимите пробиви в историята на медицината". 

Същевременно броят на заразените с коронавируса по света надхвърли 8 млн. души. На първо място по брой заразени са Северна и Южна Америка - 3,9 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови