СЗО свиква спешна среща заради новия вирус в Китай

6 са вече жертвите на респираторния синдром, над 300 са заразените

OFFNews 21 януари 2020 в 10:15 3030 0

Снимка РИА Новости

Световната здравна организация свиква извънредна среща за предприемане на мерки срещу разпространението на новия респираторен вирус в Китай, пише в сайта на СЗО.

Вчера здравните служби в страната потвърдиха, че коронавирусът се предава от човек на човек. По информация на АФП има четвърти починал от ТОРС (тежкия респираторен синдром). Над 300 са заразените, повечето от тях в Уахан (районът, откъдето тръгна болестта), в Пекин, Шанхай и в провинция Гуандун. Вирусът премина границите на страната и вече има случаи на заразяване в Южна Корея, Япония и Тайланд.

Опасността от епидемия се увеличава заради празненствата свързани с Лунната нова година на 25 януари, когато се очаква миграцията на близо 400 милиона китайци.

Източник на заразата е затворен рибен пазар в Уахан, провинция Хубей.

Коронавирусите са над 30 вида. За първи път са изолирани през 1965 година. Поразяват хора, домашни любимци, птици, прасета и едър рогат добитък. Този вид вируси нанасят поражения на дихателната система, стомашно-чревния тракт и нервната система.

В най-ранен етап на болестта симптомите са повишена температура и кашлица. Състоянието лесно може да се усложни при по-възрастни хора и пациенти с хронични заболявания. 

Преди дни Мария Ван Керхов от отдела по нови болести към СЗО съобщи, че новият тип коронавирус се предава по въздушно-капков път от човек на човек. До вчера препоръките на организацията бяха да не се ограничава търговския обмен и туристическия поток в района, но на утрешната среща Световната здравна организация ще реши дали да обяви международно извънредно положение.

През 2002-2003 г. ТОРС отне живота на близо 650 души в Китай и Хонконг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови